вівторок, 15 грудня 2009 07:56

Настя Гордієнко носить силіконову маску після операції

Автор: фото: Віталій ІВАНЧЕНКО
  Настя Гордієнко з міста Кам’янка Черкаської області грає у шахи. На обличчі в неї прозора маска, яка допомагає обпеченій шкірі швидше відновлюватися
Настя Гордієнко з міста Кам’янка Черкаської області грає у шахи. На обличчі в неї прозора маска, яка допомагає обпеченій шкірі швидше відновлюватися

19 жовтня пластичний хірург із німецького міста Бад-Кройцнах прооперував 8-річну Настю Гордієнко з міста Кам"янка Черкаської області. 16 березня торік вона обпекла руки, обличчя та дихальні шляхи, коли вимикала світло. Іскри з вимикача полетіли на пляшку з розчинником. Рідина вибухнула.

Настю тричі оперували в Черкасах. Зрізану із сідниць шкіру пересадили на обличчя. Вона не прижилася.

— Шрами стали завтовшки з мізинчик, перекосило рота. Через півроку Настя не могла розтулити губ, щоби поїсти. Готувала їй тільки жидіньке. Вона відмовилася ходити до школи, бо стіснялася, — розказує 57-річна Любов Ковтун. Вона доглядає онуку. Батьки Світлана та Євген працюють у Севастополі в порту.

Лікарі порадили звернутися до німецьких фахівців, аби ті прибрали рубці. Сказали, що в Україні таких операцій не роблять.

— Зв"язалися з лікарнею у місті Бад-Кройцнах, — каже Любов Ковтун. — Хірург Андре Борше попередив, що треба носити силіконову маску. Коштує вона 4 тисячі євро. Усередині є пупиришки, які масажують хвору шкіру. Після цього клітини швидше відновлюються.

Настя сидить за столом у прозорій масці на все обличчя з отворами для носа, рота, очей. Знімає її, щоб випити чаю.

— Врач сказав, як їм, то можна маску знімати. Зразу було невдобно. Шлейки на потилиці муляли, пупиришки на лице давили. А тепер сплю в ній і не просинаюся.

Молюся кожного дня: "Боже, верни мені красоту"

Гроші на квитки до Німеччини родині дала Наталя з Києва. Вона прочитала про дівчинку в "ГПУ".

— Коли приїхали в клініку, мали сотню євро в кишені, — говорить Любов Миколаївна. — Андре Борше пообіцяв знайти спонсорів для трьох операцій. Він любить дітей. Має своїх двох, іще п"ятьох усиновив.

У Німеччині лікарі прибрали з обличчя пересаджену шкіру. Виростили нову з Настиних клітин. Шрами тепер непомітні.

Дівчинка витягує коробку із шахами. Розкладає фігури.

— Вона кожного дня сама із собою грає. У Німеччині в її палату приходив чемпіон землі Рейн-Пфальц 10-річний Бенні Байєр. Він їй програв. Тренер Бенні пообіцяв організувати турнір на честь Насті. Статтю про це побачив власник торгової марки "Якобз" і дав гроші на лікування.

Настя вже в масці. Не може рухати щелепою, тому говорить тихо. Майже не ворушить губами.

— Лікуватися в Німеччині мені сподобалося. Тут після операцій, коли відходила від наркозу, бачила страшні сни. А там мені наснився розовий слоник. І голова не боліла. Градусники там схожі на іграшки. Нам одного подарували. У вушко треба всунути зайчика, і на екрані висвічується температура.

Після операції Настю доглядали віруючі-євангелісти.

— Я молюся кожного дня: "Боже, верни мені красоту", — дівчинка намагається всміхнутися крізь отвір у масці.

За рік їй зроблять сьому операцію. Приберуть рубець на підборідді. Обіцяють, що це буде остання. Хірурги відклали її, бо дитина могла не витримати наркозу.

До школи Настя не ходить. Учителі займаються з нею індивідуально.

Зараз ви читаєте новину «Настя Гордієнко носить силіконову маску після операції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі