вівторок, 25 квітня 2017 00:30

Наперед дають пенсію за шість місяців

— Українці, які живуть за кордоном, можуть там отримувати свою пенсію. За умови, що між країнами діє угода щодо пенсійного забезпечення. Якщо такого договору немає, гроші видають за шість місяців наперед перед від'їздом в іншу країну. Далі виплати припиняються. Пенсійний фонд нараховує кошти, але людина не може їх одержати, бо в держави немає механізму. Відновити пенсію можна після повернення в Україну, — розповідає адвокат юридичної компанії "Бі ен СІ" 28-річний Ігор Солонина.

— Громадяни України можуть отримувати пенсії в усіх країнах СНД. Договори також укладено з Естонією, Литвою, Латвією, Болгарією, Іспанією, ­Португалією, Чехією, Словаччиною та Польщею. Гроші переказують у валюті країни, де проживає пенсіонер, за курсом Нацбанку. Витрати бере на себе Пенсійний фонд.

Українці, які проживають у країнах, де не діє угода про пенсії, ­можуть діяти двома способами. Перший — оформити довіреність, наприклад, на когось із родичів. Він отримуватиме й пересилатиме гроші. Щоправда, раз на рік доведеться приїжджати в Україну. Показатися, що людина жива і має право на виплати.

Другий варіант — звернутися до Пенсійного фонду з проханням виплачувати пенсію за кордоном. А відмову оскаржити в суді. Такі позови найчастіше задовольняють.

Зараз ви читаєте новину «Наперед дають пенсію за шість місяців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі