четвер, 22 грудня 2005 18:16

Найбагатші українці
5

На сьогодні це — Ігор Коломойський, Сергій Тарута, Ринат Ахметов, Віктор Пінчук та Олександр Ярославський.

Польський журнал "Впрост" надрукував список найбагатших людей Центральної та Східної Європи. До рейтингу потрапили семеро українців: Ігор Коломойський, Сергій Тарута, Ринат Ахметов, Віктор Пінчук, Олександр Ярославський, Федір Шпиг і Петро Порошенко. "ГПУ" розповідає про п'ятірку найтугіших гаманців України.




Донедавна Ринат Ахметов — найбагатший громадянин України. Нині перемістився на третю позицію. Його капітал, який 2004-го складав $3,5 млрд, зменшився до 2,1 млрд. У рейтингу європейських мільярдерів посідає вже не 6-те, а 15-те місце. Цієї середи, на Різдво Богородиці, Ринат Ахметов відсвяткував 39-й день народження.

Біографія. Народився в с. Октябрьське на  Донеччині в сім'ї шахтаря. Татарин, мусульманин (за чутками, недавно прийняв православ'я). Закінчив економічний факультет Донецького університету. З дружиною Лілією, колишньою швачкою, виховує двох дітей — 15-річного Даміра та 6-річного Алміра.

Імперія. Комбінат "Азовсталь", Єнакіївський металургійний завод, Харцизький трубний і Дружківський машинобудівний заводи, "Павлоградвугілля", два коксохімічні заводи, два гірничо-збагачувальні комбінати, шахта "Комсомолець Донбасу", компанія "Східенерго". Мережа заправок "Гефест". Пивоварна група "Сармат". Банки — "Донгорбанк", Перший український міжнародний. Найкращий готель в Україні 5-зірковий "Донбас Палас". Акціонерна страхова компанія "АСКА". Газети "Сегодня", "Салон Дона и Баса", "Вечерний Донецк", телерадіокомпанія "Україна". Донецький футбольний клуб "Шахтар". Комбінат "Криворіжсталь" — під питанням.

Старт. 1992 року створив "Акцептбанк", що незабаром перетворився на Донецький міський банк. Саме в ньому згодом сконцентрувалися акції більшості промислових компаній Донбасу.

Поза роботою. Ахметов не курить і навіть не знає смаку алкоголю, але із задоволенням виголошує тости. Віддає перевагу східній кухні. Захоплюється футболом, знає напам'ять імена гравців та тренерів, рахунки матчів кількарічної давнини. Довго дотримувався системи Іванова: голодування півтори доби на тиждень, прогулянки босоніж й обливання холодною водою.

Вчинок. Наприкінці Помаранчевої революції Ринат Леонідович надав Юлії Тимошенко 2-годинний ефір на телеканалі "Україна" та вручив розкішний букет квітів. Тоді майбутня, а тепер вже колишня прем'єрка сиділа перед телекамерами у формі гравця "Шахтаря".

Про Ахметова

 "У Донецьку пам'ятають, що сім-вісім років тому він командував кримінальною армією Аліка Грека (покійний президент "Шахтаря", родич Ахметова Ахать Брагін. — "ГПУ") і, траплялося, особисто виїздив на "розбірки".

журнал "Кореспондент", 2002 рік

Ахметов ПРО СЕБЕ

"Я з дитинства мріяв стати футболістом. Пригадую, у мами був великий гаманець, у якому ніколи не було грошей. Одного разу, коли ми стояли в якійсь черзі, я сказав їй: "Нікуди не подінь цього гаманця. Я виросту, стану футболістом і наповню його грошима". Але мама гаманець не зберегла. Та й футболістом я не став. У дитинстві мені пророкували велике майбутнє професійного боксера. Я провів 52 бої, у 47 здобув перемогу, три роки поспіль вигравав першість України серед спартаківців. Тепер мої шкільні вчителі розповідають журналістам, як я добре вчився. Але це неправда: через тренування я геть  закинув навчання. Якщо мені ставили "три", то хіба що за гарні очі?"




За оцінками "Впрост", у Європі він посідає 12-ту позицію, в Україні — найбагатша людина. За рік капітал збільшився на $600 млн і становить $2,8 млрд.

Біографія. Народився в Дніпропетровську. За освітою — інженер-металург, закінчив Дніпропетровський металургійний інститут. У бізнесі з 1985 року. Одружений. Синові 6 років, дочці — 20.

Імперія. Разом із Геннадієм Боголюбовим та Олексієм Мартиновим володіє  "ПриватБанком". Коломойський контролює діяльність чи виступає співвласником Дніпропетровського та Алапаївського металургійних заводів, ГЗК "Суха балка", НПК "Нафтохімік Прикарпаття", "Укрнафти", мобільного оператора "Українські радіосистеми", інформаційного агентства УНІАН. Планує придбати пакет акцій телеканалу "1+1". На думку знавців, Коломойський де-факто є власником футбольного клубу "Дніпро".

На моїй совісті немає смертей. Доводилося застосовувати силові дії, але не вважаю це брудними методами ведення бізнесу. Мені 42 роки, і весь цей час на мене працював тільки Ігор Коломойський

Старт. Перший мільйон заробив на комп'ютерах у 1990–1991 роках. 1992 року створив "ПриватБанк". Кажуть, свого часу бізнесу Коломойського та групи "Приват" сприяв П. Лазаренко.

Вчинок. Минулого місяця Коломойський розповів газеті "Дзеркало тижня", що тодішній секретар РНБО Петро Порошенко та російський бізнесмен Костянтин Григоришин погрожували йому розправою, якщо він не допоможе відібрати у Григорія Суркіса кілька обленерго. "Порошенко сказав, що на мене тут стільки всього є, що краще продати все, чим я володію в Україні".

Стиль життя. Непублічна людина. Багато живе за межами України. Каже, через алергію. Мріяв зняти фільм типу "Одного разу в Америці", однак "гроші витратив на вісім серій обленерго".



За рік збільшив капітал на півмільйона доларів. Польські журналісти оцінюють його в $2,4 млрд.

Біографія. Народився в селі Виноградне на Донеччині. Після Маріупольського політехнічного інституту працював на заводі "Азовсталь", дослужився до керівника зовнішньоекономічної служби комбінату. Одружений, виховує двох доньок.

Імперія. Корпорація "ІСД" контролює Краматорський та Алчевський меткомбінати, два трубні заводи, ВАТ "Енергомашспецсталь", польський металургійний завод "Гута Ченстохова", "Укрнафтобуд", 10 машинобудівних виробництв тощо. Тарута — почесний президент футбольного клубу "Металург" із Донецька. Загальна кількість працівників на підприємствах "ІСД" перевищує 120 тис.

Грошей, про які стверджує "Форбс", у мене й близько нема. Вони оцінили прибуток компанії і не зважили на моїх партнерів. Це некоректно

Старт. 1995 року створив і очолив зовнішньоторговельну фірму "Азовімпекс", яка стала співзасновником корпорації "Індустріальний союз Донбасу". Один з партнерів Віталій Гайдук певний час був віце-прем'єром корпорації.
Стиль життя. Цікавиться літературою, мистецтвом, спортом. Відкрив стрілецький комплекс. Займався туризмом й альпінізмом, має спортивний розряд з велосипедного спорту.

Вчинок. Під час останніх президентських виборів Тарута та його бізнес-партнери дотримувалися нейтралітету. "ІСД" спонсорував етнофестиваль Олега Скрипки "Країна мрій" та Музей трипільської цивілізації.



Торік за оцінками "Впрост" — другий в Україні та десятий у Європі (нині 27-й). Капітал оцінюють у $1,5 млрд.

Біографія. Віктор Пінчук народився в Києві. Закінчив Дніпропетровський металургійний інститут. З 1997 року — президент науково-виробничої інвестиційної групи "Інтерпайп". Кандидат технічних наук. Одружений із донькою екс-президента Леоніда Кучми Оленою Франчук. Мають спільну 2-річну доньку Катерину. Від першого шлюбу в Олени  — син Роман, у Віктора — донька Марія Пінчук, 24 роки, працює в "Інтерпайпі".

Імперія. Новомосковський, Нижньодніпровський і Нікопольський трубні заводи, Могильовський металургійний завод, банк "Кредит-Дніпро", шість цукрозаводів. Контролює телеканали ICTV, СТБ, "Новий канал", газету "Факты". "Криворіжсталь" і Нікопольський феросплавний завод — під питанням.

"Я був значно багатший, ніж Кучма, навіть коли той був президентом. Подивіться на його зарплату. Багато моїх працівників заробляють більше"

Старт. Шлюб із донькою завідувача Дніпропетровського облздороввідділу Володимира Аршави тривав недовго, однак, як вважають, став поштовхом для молодого науковця: 1990 року з'явилася інвестиційно-наукова група "Інтерпайп". За сім років вона фактично поглинула Нижньодніпровський трубопрокатний завод, на якому Пінчук розпочинав трудову біографію.

Поза роботою. Захоплюється музикою, театром, класичним та сучасним образотворчим мистецтвом, художньою літературою. Добре володіє англійською мовою. 

Вчинок. На початку 1998 року робітники Новомосковського трубного заводу Дивкрич, Маркова та Карасенко написали в газету "Днепровская правда" листа: "Продати акції нас змусили, не виплачуючи кілька місяців поспіль зарплату. Усе було добре сплановано, бо як тільки нам пекло, в кількох пунктах заводу активізувалася купівля акцій... Наші акції купує Пінчук".



За минулий рік втратив $200 млн і з 27-ї сходинки рейтингу "Впрост" спустився на 62-у. Капітал Ярославського оцінюють у $650 млн.

Біографія. Народився в Маріуполі. Закінчив Харківський інститут харчової промисловості, школу міліції, аспірантуру Одеського технологічного інституту. Кандидат технічних наук. Працював інспектором по боротьбі з розкраданням соціалістичної власності. Останнє радянське місце роботи — Харківський інститут харчування. Разом із дружиною Іриною виховує 12-річного сина Сашка.

Імперія. "УкрСіббанк", частково — банк "Надра", латвійський "Мультибанк". Один з основних акціонерів компанії "Київстар". Дніпропетровський металургійний комбінат, білоцерківський шинний завод "Росава". Футбольний клуб "Металіст" із Харкова.

Мій капітал оцінили у $650 мільйонів? Я зрадів би, якби вони помилилися в менший бік

Старт. Кажуть, що головним кроком у кар'єрі стало знайомство, а потім одруження з донькою харківського губернатора Олександра Масельського.

Поза роботою. Захоплюється великим тенісом, любить подорожувати.

Вчинок. Після смерті впливового тестя Олександр Ярославський розлучився з його дочкою та невдовзі  одружився з родичкою тодішнього президента Кучми.  

У липні цього року Ярославський змінив парламентську фракцію: з "Демократичних ініціатив" Степана Гавриша перейшов до фракції Народної партії Володимира Литвина.

Зараз ви читаєте новину «Найбагатші українці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі