четвер, 22 листопада 2012 07:15

На каві заробляють долар за день

Місяць тому в Східній Африці почався сезон збирання кавових зерен. Він триватиме до квітня, а потім каву розвозитимуть у різні країни світу.

43-річний Абіг із Кенії вже місяць прокидається о п'ятій ранку. Щодня він ходить на плантацію збирати кавові зерна.

— У нашій країні каву ходять збирати цілими сім'ями, бо це основний заробіток. За день отримуємо близько долара. Цього вистачає, щоб купити муки, води та ліків. Гріх жалітися, бо в нас досить цивілізована країна, на відміну від Сомалі. У наших містах асфальтові дороги, є світлофори, ходять поліцейські, — розповідає Абіг, зриваючи достиглі червоні зерна в кошик.

За день він назбирує сім кошиків — 70 кг кавових зерен. Обходить 10 км плантації. З одного кавового дерева можна зібрати до півкілограма зерен.

На плантацію Абіг привів дружину, п'ятьох доньок і сина — 6-річного Адріана. Малий не пішов до школи, щоб допомогти батькам заробити.

— Уже два роки я встаю о п'ятій ранку, щоб допомогти заробити гроші. Звичайно, я би краще пішов до школи, бо там можу дізнатися щось нове. А тут нічого особливого — червону ягідку зірвав, зелену залишив достигати.

— Але найстрашніше, що цього року в нас змій більше, ніж кави. Коли рвеш зерна, ще може вкусити. Можна підхопити якусь висипку від пестицидів і ядохімікатів, якими обробляють зерна, — додає на рік старша сестра Альба. — Зароблені гроші віддаємо батькам. Торік назбирали на телевізор і відеомагнітофон.

На узбіччі плантацій видніються бараки. Там живуть заробітчани — приїжджі з інших африканських країн. На дві сім'ї тут одна кухня та ванна. Усі працюють на господаря кавової плантації, бразильця дона Хосе Ісідро Лара. Він вирощує каву вже в п'ятому поколінні.

— У нас удома вже закінчився кавовий сезон, — каже Хосе Ісідро Лара. — Приїхали сюди, щоб заробити. Удома маю 50 гектарів плантацій, тут — 25. Більше не можна, бо в Африці спекотніше, ніж у нас. Та й бразильці збирають каву акуратніше за африканців. Інколи даю подвійну плату за те, щоб добре перебрали кавові зерна арабіки. Сорт має бути добре відібраний, тоді коштуватиме дорожче, як елітний. Якщо в чашку такої кави додати тростинного цукру, буде смак спілих солодких яблук.

Арабіка — найкращий сорт. Росте на висоті від 800 м до 2 тис. Що чистіше повітря, то краще дозрівають зерна і смачнішою виходить кава. Другий сорт — робуста. Вона менш вибаглива, росте на рівнинах і має міцніший і гіркуватий смак. У ній більше кофеїну. Робуста дешевша за арабіку, і з неї зазвичай виготовляють розчинну каву. Спочатку заварюють її до густого стану, потім заморожують і подрібнюють.

Кавове дерево боїться спеки та заморозків

Кавове дерево росте лише вздовж екватора, бо там протягом року температура однакова. Рослина погано реагує на спеку та заморозки. Цвісти та плодоносити дерево починає тільки після сезону дощів, а вони в різних частинах світу проходять у різний час. Тому каву збирають цілий рік. Наприклад, у Гватемалі з серпня по травень, на острові Ява — з травня по грудень, на Кубі — з липня по грудень, у Бразилії — з квітня по серпень, а в країнах Східної Африки — з жовтня по квітень. Кавові дерева цвітуть білими квітами і гарно пахнуть. Зелені плоди зріють чотири місяці, доки змінять колір на червоний. Менш цінна кава, наприклад, у Бразилії, де її збирають машинами — спілі й зелені плоди разом. Кавові зерна миють, сортують і два-три тижні сушать під сонцем на бетонних плитах. Далі фасують по 60-кілограмових мішках і відправляють на експорт.

 

Зараз ви читаєте новину «На каві заробляють долар за день». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі