вівторок, 01 березня 2011 09:54

"Міняти спеціальність треба кожні п'ять років"

  Олексій Греков: ”Через 10 років велика кількість людей працюватимуть в інтернеті”
Олексій Греков: ”Через 10 років велика кількість людей працюватимуть в інтернеті”

Про затребуваність професій в Україні говоримо з 49-річним Олексієм Грековим, головою всеукраїнської асоціації сприяння розвитку шкільної освіти, співзасновником приватної школи "Афіни".

Які професії можуть зникнути?

— За 5—10 років взагалі зникне поняття "професія". Це спадок індустріальної епохи. Якщо в людини спитати: яка в тебе професія? Вона відповість запитанням — коли? І буде права — диплом у неї один, основна робота інша, є додаткові заняття, хобі.

Хіба більшість працюють не за фахом?

— Так. 20 відсотків випускників працюють за спеціальністю. Решта займаються тим, що подобається, або тим, що приносить гроші.

Навіщо нам такі вузи?

— Пережиток системи. У нас понад 900 вузів різного рівня акредитації. У Британії та Франції їх менше сотні. У Польщі — 11. Те саме зі школами. Є діти гіперактивні, повільні, діти індиго. А сучасна школа використовує єдиний підхід до всіх. Штампує чиновників, людей, що мало думають, аналізують. Практичної бази у школах майже немає.

Спеціалістів можуть замінити машини?

— Ситуація з машинами та роботами зміниться кардинально. Так, як із мобільними телефонами. Спочатку ніхто не знав що це, потім рідко в кого він був, а зараз без мобілки люди не уявляють життя. У найближчі 10 років так буде з машинами та роботами. Величезна кількість людей перейдуть у віртуальну мережу.

Чим можна займатися в інтернеті?

— Виконувати ролі та функції. Сьогодні є попит на фахівців, які вміють підняти чиюсь репутацію або опустити. Валютою в інтернеті є увага. З'являться торговці увагою — професії, які її привертають до певних проектів, проблем, особистостей.

Що порадите тим, хто опинився "за бортом"?

— Людина мусить міняти спеціальність кожні п'ять років. Школа й інститут підтримують міф — учитися, щоб здобути професію на все життя. Це неправда. Досвід показує, що оволодіти новими навичками, знаннями людина може від півроку до двох. І стає фахівцем. Звісно, не йдеться про спеціалізовані професії, як лікар чи фізик-ядерник.

Є вічні професії?

— Безумовно. Головний критерій — унікальність. Робот наштампував ювелірних виробів. А людина хоче купити щось не таке, як у всіх. Тому шукатиме ювеліра.

Працівника із сімейними проблемами не візьмуть на роботу

Ми попросили Олексія Грекова змалювати робітника майбутнього. За 10–15 років попит матиме такий працівник:

— добре володіє комп'ютером, знає інтернет;

— має віртуальні ролі — зареєстрований на форумах, у соціальних мережах;

— знає дотичні до психології дисципліни — як керувати людьми, приймати рішення, менеджмент, управління натовпом;

— творча особистість, вміє аналізувати, думати, бачить нестандартні підходи;

— спокійний, упевнений у собі, уникає конфліктів;

— має високу здатність до візуалізації. Уявляє майбутній проект, а потім втілює його;

— має родину — забезпечений тил та підтримку поза роботою. Людина із сімейними негараздами вже зараз незатребувана роботодавцями.

 

Зараз ви читаєте новину «"Міняти спеціальність треба кожні п'ять років"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі