четвер, 22 жовтня 2020 06:30

Микола Петренко в лікарні писав вірші

Автор: TVOEMISTO.TV
  Микола Петренко написав понад 100 книжок різних жанрів. Із дружиною виховав двох дітей
Микола Петренко написав понад 100 книжок різних жанрів. Із дружиною виховав двох дітей

Понад 200 пісень написав поет Микола ПЕТРЕНКО. Його не стало 10 жовтня на 95-му році. Помер від післяінфарктного кардіосклерозу у 8-й міській лікарні Львова.

— 21 вересня у львівському Палаці мистецтв відбулася презентація татової книжки "Адамові брати", — каже син Любомир. — Він не зміг бути на заході, бо з інфарктом лежав у лікарні. Та з ним установили телефонний зв'язок, і батько привітав присутніх через гучномовці. Планували повторити презентацію з його присутністю. Татові стало краще, його виписали з лікарні. Зненацька 7 жовтня йому погіршало. Знову забрала "швидка". За три дні пролунав дзвінок, якого я так боявся: лікар повідомив, що вночі батько помер. Залишилася його поезія. Зокрема й досі нікому незнана: вірші записані в зошиті на лікарняному ліжку. Ми з дружиною розшифровуємо їх. Сподіваюся, вдасться зробити поетичну збірку.

Микола Петренко був родом із Лохвиці на Полтавщині. 1942 року його вивезли на примусові роботи в Німеччину. Потрапив у "Штокбах" — філію концентраційного табору "Бухенвальд". Там працював на металургійному комбінаті два з половиною роки. Після звільнення полонених американськими солдатами пройшов фільтраційні табори в СРСР. Робив на шахтах Донбасу та далекосхідному рибопромислі.

Закінчив Львівський поліграфічний інститут. Працював на телебаченні в редакції літературно-художніх передач. Написав понад 100 книжок різних жанрів. Із дружиною виховав двох дітей.

Зараз ви читаєте новину «Микола Петренко в лікарні писав вірші». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі