середа, 28 серпня 2019 06:01

Марія Горошко стала помічником бармена в Нідерландах

Автор: Фото надане Марією Горошко
  Киянка Марія Горошко з 4-річною донькою Олександрою. Перевезла  її у Нідерланди після того, як вийшла заміж за латвійця
Киянка Марія Горошко з 4-річною донькою Олександрою. Перевезла її у Нідерланди після того, як вийшла заміж за латвійця

Киянка 36-річна Марія Горошко з 4-річною донькою Олександрою переїхала жити в Нідерланди.

— Спочатку їхала працювати сюди на три місяці. Дуже потрібні були гроші. Я взяла квартиру у кредит у Києві та не могла виплатити останні внески, — каже Марія Горошко. — Моя сестра три роки живе в Роттердамі. Вона й запропонувала приїхати. Знайшла роботу і дала місце у квартирі. У неділю я прибула, а в понеділок пішла працювати помічником у бар. Того ж дня отримала першу зарплату.

Адаптації не було. Жила з сестрою та подругою, яку знала ще з 8 років. Розмовного бар'єру теж — тут усі говорили англійською.

На роботі познайомилася з хлопцем із Латвії. Ми закохалися, почали зустрічатися. Він запропонував мені зробити документи, щоб залишитись у країні. В українок є два варіанти отримати громадянство: купити його в іншій країні Євросоюзу, наприклад у Румунії, або мати стосунки з європейцем або голландцем. Щоб отримати голландський паспорт, маю прожити в країні п'ять років, підписати контракт із фірмою-роботодавцем або здати екзамени на знання мови.

У Роттердамі найбільші податки у Європі. Якщо зарплата понад 45 тисяч євро на рік (1 262 445 грн. — ГПУ), вираховують 52 відсотки з них. Якщо менше — то 30 відсотків. Тому тут і не прагнуть багато працювати, щоб не платити більше. До 45 тисяч євро рахується середній клас, люди можуть собі дозволити подорожі, брендовий одяг. Українці намагаються теж триматися цієї суми. На заводах зарплата — 56 100 гривень на місяць. Але якщо дохід менш як 28 тисяч на людину — держава виплачує допомогу. Тобто, всі багаті працюють на бідних. Цим користуються приїжджі, особливо афроамериканці.

Роттердам невеликий. Усе розташовано компактно: в центрі висотні будинки, а навкруги доми на три та чотири поверхи в голландському стилі. Немає різнокаліберних балконів або якихось надбудов. Видно, що дотримуються генерального плану. Ідеш і душа радується. Вразили дороги для авто й велодоріжки. І я на роботу добираюся велосипедом. Дорога займає хвилин 20.

Зараз ви читаєте новину «Марія Горошко стала помічником бармена в Нідерландах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі