середа, 24 жовтня 2007 15:29

Максим Демський таємно їздить до Чорнобиля

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Максимові Демському друг Артем подарував на день народження чашку ”Гурман женских ножек”
Максимові Демському друг Артем подарував на день народження чашку ”Гурман женских ножек”

24-річний киянин Максим Демський зняв фільм про Чорнобиль "Пандорина скринька". Його 61-річний батько Анатолій вісім років був ліквідатором на Чорнобильській АЕС.

— Із сином живемо удвох, — розповідає Анатолій Сергійович. До кімнати забігає рудий кіт. — Ну, і Рижик. Він має власну будку в коридорі.

До квартири заходить Максим. Кидає на підлогу рюкзак, дістає термос і п"є чай. Каже, не встиг почаювати на роботі. Хлопець монтує відео в телепрограмі "Диваки" на "Тонісі".

35-хвилинний фільм про Чорнобиль Демський знімав півтора року. Був у Чорнобилі 5 разів, витратив $500.

— Їздив під прикриттям археологічної групи. Там охорона для показухи, КПП легко обійти.

До Чорнобиля його возив "жигулями" друг Олексій.

— Коли їхали вдруге, за шість кілометрів до Чорнобиля машина вилетіла в кювет. Олексій їхав 130 кілометрів на годину, не справився з керуванням. "Жигулі" він узяв у батька. Із кювету машину витягли евакуатором, ремонту вона не підлягала. Мій батько їхав з нами, ударився головою. А я лише злякався. Після аварії три доби ловив у човні рибу.

У Максима є моторний човен. Хлопець пофарбував його у дев"ять кольорів.

— Допомагав товариш із дружиною — байкер на прізвисько Мальборо. У "Епіцентрі" купили дев"ять банок різної фарби. Мальборо фарбував лівий бік, я — правий, його жінка — кабіну. У батька було три човни. Одного продав, другого мій брат Сергій утопив біля Гідропарку, — розказує Максим.

Усі стіни в квартирі обписані маминими віршами

З 11 років хлопець живе з батьком та братом. Його мати Віра померла торік.

— Коли батьки роз"їхалися, я був у третьому класі. Мама — геніальна поетеса, хоча й не вміла доглядати за дітьми. У неї був сумашедший характер, часто змінювався настрій. Іноді приїжджала до нас, та більше двох днів не затримувалася. У 50 років мама раптово померла. У неї були хворі легені, багато курила. За два дні до того я поїхав до неї серед ночі. Мама була бадьорою, але просила, щоб переписав на себе її квартиру. Нині квартира — пуста, потрібно робити ремонт. Там усі стіни обписані її віршами. Хочу зверху залити їх прозорими шпалерами, щоб не заліплювати маминих витворів. Незабаром видам її книгу, так і назву — "Віра".

У Максима є старший на 5 років брат Сергій.

— У 14 років Сергій утік із дому. Він поїхав на заробітки до Москви. Батько подав його в розшук, та згодом звик. Брат заробив на будівництві й зняв у Києві окреме помешкання. Ми з ним рідко бачимося. Сергій одружений. Та з дружиною, здається, не живе.

Максим Демський чотири роки зустрічався з однокласницею Анею.

— Аня була неприступною, бо багатьом подобалася, — каже хлопець. — Я о другій годині ночі заліз до неї на десятий поверх. Спустився по трубі з даху. Унизу поставив двох товаришів. Ми привезли колонку, під"єднали гітару та два барабани. Хлопці заспівали серенаду. Коли Аня визирнула з вікна, я звалився їй на голову із плюшевим ведмедиком у руках. Сусіди викликали міліцію. Хлопців забрали, а я в Ані сховався. Їх швидко відпустили: батько одного був колишнім кагебістом.

1982, 5 грудня — Максим Демський народився у Києві в родині поетеси та енергетика
1993 — батько купив моторного човна
2000–2002 — Максим навчався акторської майстерності в центрі сучасного мистецтва "Дах"
2000 — проводив конференції для медиків в Інституті кардіології ім. Стражеска; отримував 150 грн на місяць
2003 — студент режисерського факультету Національного університету культури
2004 — почав знімати власний фільм про Чорнобиль
2006 — від хвороби легенів померла мати Віра

Зараз ви читаєте новину «Максим Демський таємно їздить до Чорнобиля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі