вівторок, 09 вересня 2008 17:34

Ірпінський музей не можуть відкрити після ремонту

"Минулого року директора історико-краєзнавчого музею в місті Ірпінь на Київщині Анатолія Зборовського нагородили грамотою Київської облдержадміністрації. А тепер хочуть звільнити, — пишуть у листі до "ГПУ"  інспектор Товариства охорони пам"яток історії та культури Юрій Климович і Петро Вовченко, завідувач Національного музею народної архітектури та побуту. — Музей розташований у центрі міста. Є багато охочих влаштувати там кафе або крамницю.

Зборовський працює директором 21 рік. Він перетворив шкільний музей на міський. Домігся для нього звання народного. Написав підручник для шкіл "Історія рідного краю Приірпіння", часто виступає в пресі із краєзнавчими розвідками.

Депутат Ірпінської міськради "бютівка" Людмила Янкова організувала ремонт музейного приміщення коштом спонсорів. Лишилося художникам оформити демонтовані на час ремонту експозиції. Але кошти на оформлення міськрада не виділяє. Людмила Янкова вимагає звільнити директора, бо музей не працює.

У липні справу розглядала сесія Ірпінської міськради. Депутати визнали роботу директора незадовільною. Начальник відділу культури та туризму Людмила Сичук оголосила йому догану.

Ось як усе просто. Грошей на оформлення експозиції не давати, оголошувати догани й директора-ентузіаста звільнити. Потім ліквідувати музей."

— Ремонт закінчили ще на початку травня, але музей закритий досі, — каже Анатолій Зборовський, 51 рік. — Бо художникам не хочуть платити за работу з бюджету міста.

Каже, що музей щороку відвідують 5–6 тис. осіб. Тож рішення сесії оскаржуватиме в суді.

Звідки він узяв таку ціну?

У відділі культури запевняють, що Зборовський затримує відкриття музею.

— Уже п"ять місяців музей зачинений, — розповідає Людмила Сичук, 56 років, начальник відділу культури. — Зборовський заявив, що йому треба 500 доларів на оновлення діорами. Звідки він узяв таку ціну?

Сичук пропонує Зборовському посаду головного зберігача фондів музею. Обіцяє, що йому збережуть нинішню зарплатню.

— Музей ніхто не збирається ліквідовувати, — заявляє Людмила Сичук. — Якби влада хотіла здати його в оренду, знайшла б спосіб. До Дня міста, 20 вересня, музей має працювати.

Зараз ви читаєте новину «Ірпінський музей не можуть відкрити після ремонту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі