четвер, 27 серпня 2020 05:10

"Хотів залишитися холостяком"

Автор: populyarne.com.ua
  Богдан і Лариса Ступки прожили у шлюбі 45 років. Познайомилися у Львові. До весілля зустрічалися три роки
Богдан і Лариса Ступки прожили у шлюбі 45 років. Познайомилися у Львові. До весілля зустрічалися три роки

— Постійно переглядаю фільми та виступи ­Богдана Сильвестровича. Моя кімната як його музей — скрізь фотографії, картини, — говорить актриса 77-річна Лариса СТУПКА.

Богдан — це моє життя. Коли згадую його, постійно плачу. Якось онук Богданчик побачив, що я в сльозах, і сказав: "Бабусю, чого ти ревеш? Бодя помер і більше до тебе не прийде". 27 серпня її чоловікові Богдану Ступці виповнилося б 79 років. Він помер 22 липня 2012-го від серцевого нападу.

Лариса Ступка народилася в азербайджанському Баку. Там закінчила хореографічне училище. 1963-го переїхала до Львова. За рік познайомилася із Богданом Сильвестровичем.

На зустріч не ­погоджується. Пояснює — недобре почувається.

— Коли закінчила на­вчання, в місцевий театр не змогла потрапити. Тоді написала лист Михайлові Заславському, який на той час був головним балетмейстером Львівської опери. Він запросив мене на роботу. Переїхала 22 жовтня 1963-го. Наступного дня вже була на сцені.

За рік ми з подругою Світланою прогулювалися і біля театру зустріли композитора Богдана Янівського. Він дружив із Богданом Сильвестровичем, познайомив нас. Закохалася з першого погляду. Два роки з Богданом товаришували. Він часто приходив до мене в гуртожиток. Читав, багато цікавого та пізнавального розповідав. Любив ходити в гості. Бувало, прийде і каже: "Лорочко, збирайся, йдемо до друзів". Він хотів до кінця життя залишитися холостяком. Вважав, що дружина заважатиме актору. Та кохання взяло гору. 1967-го ми одружилися.

Богдан Ступка був актором столичного театру ім. Івана Франка. Зіграв понад 100 ролей у виставах і кіно. Найвідоміші фільми за його участі: "Білий птах із чорною ознакою", "Діти Сонця", "Вогнем і мечем". Два роки він був міністром культури. З 2001-го став художнім керівником Київського театру ім. Івана Франка. Посаду обіймав до кінця життя.

— Коли Богдан їздив по світу на гастролі, питав: "Що тобі привезти?" — каже Лариса Семенівна. — Мені нічого не треба було, та він все одно привозив гостинці — любив робити мені подарунки. Богдан говорив, що гроші для того, аби їх витрачати. Були періоди, коли нам не вистачало коштів ні на що. У перші роки життя ложки і виделки стояли на кухні в літровій банці. Меблі брали в театрі напрокат. І нічого, не вмерли. Вже потім, коли Богдан став добре заробляти, купували все, що треба.

Лариса Ступка була балериною в Київському оперному театрі. На пенсію пішла 1988 року.

— Все робила, щоб Богданові було добре. Він повинен був добре відпочивати, бо працював не для себе, а для глядача. Сама готувала, прибирала, доглядала за сином. Не знаю, де брала енергію та сили.

Перед виступами Богдан ніколи не нервував. Йшов до театру після обіду. Спілкувався з акторами, питав, як настрій. Потім переодягався й одразу включався в роботу. Після вистав не міг заснути. Вмикав улюблений телеканал про футбол. І там по-справжньому переживав.

Ходжу в театр рідко. Є чудові актори, але таких, як Богдан, ще 100 років не буде.

В останні роки життя він постійно повторював, що втомився грати і говорити зі сцени. Та до останнього репетирував спектакль "Чайку". Коли повторював текст разом з акторкою Людмилою Смородіною по телефону, то вже пересувався на інвалідному візку. Він хотів відпочити і помовчати. Бог виконав його прохання.

Народився в один день з матір'ю

Богдан Ступка народився в один день з матір'ю — 27 серпня.

— Страшенно любив маму, — згадує двоюрідна сестра Ступки Надія Дика. Бувало, приїде з дружиною і сином, сидять за столом, а Марія Григорівна все повчає, то тільки й чути: "Так, мамо". Потім міг зробити по-своєму, але заперечити матері — ніколи.

Вважав, що немає нічого важливішого за родину. І коли сім'я поповнювалася, жартував — клан Ступок розростається. Син 52-річний Остап і онук 33-річний Дмитро також актори.

Богдан Сильвестрович якось казав друзям, що хоче померти в той день, коли не стало матері — 23 липня. До цієї дати не дожив добу.

Зараз ви читаєте новину «"Хотів залишитися холостяком"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі