вівторок, 14 серпня 2018 05:51

"Декретів немає. За два тижні після пологів дружина мала вийти на роботу"

Автор: Фото надане Михайлом Кравченком
  Михайло Кравченко з дружиною Лані Алої та сином Калаєм фотографуються в селі Мотаа на островах Самоа. Михайло щодня купається в Тихому океані
Михайло Кравченко з дружиною Лані Алої та сином Калаєм фотографуються в селі Мотаа на островах Самоа. Михайло щодня купається в Тихому океані

— Самоа — це край землі. Острови далеко від цивілізації. Щоб добратися в Європу, треба летіти 37 годин із пересадками. Серед туристів — австралійці та новозеландці, — розповідає житомирянин 35-річний Михайло Кравченко. Переїхав півтора року тому на острів Самоа із дружиною 32-річною Лані Алої. Вона там місцева, із села Мотаа.

— Перше, що відчув, коли вийшов із літака — ефект сауни. Там волого і жарко. Європейцям важко призвичаїтися до такого клімату. Згодом зрозумів, що то не найгірше. Справжня проблема — комарі. Гризуть навіть удень. У нас шкіра тонша, ніж у місцевих, і її прокушують із більшим задоволенням. Місцеві на комах не звертають увагу. Я ходив весь в укусах. Рятував будинок тестя. Там скрізь є москітні сітки.

Із дружиною познайомилися в Новій Зеландії, коли святкувала день народження в кафе. Там закінчила університет. На батьківщині влаштувалася викладачем хімії в університеті. На островах у нас народився син — Калай. Назвали його в честь тестя. Я сидів із малим за няньку. Декретів там немає. За два тижні після пологів Лані мала вийти на роботу.

Жили в будинку її батька. Крім нього, з нами ще був брат дружини і баба. Батько має власний бізнес — косить траву. Для тої місцевості бур'яни — справжня проблема. Через вологість трава росте, як скажена. За тиждень — до пояса. Вони купили газонокосарки і косять біля банків, шкіл і в приватному секторі. Кожну ділянку стрижуть раз на тиждень. За невеличкий шматок платять 12 доларів. Брат працює косарем, а тесть розвозить техніку. Місцева валюта — тала. Але переважно все перераховують у долари, бо на острови їдуть туристи.

Добре розвинена сфера таксі. Виходиш на вулицю і одразу натрапляєш на десяток машин. Проїзд коштує приблизно долар за 2 кілометри. Можна користуватися автобусами, що їздять до столиці. Це буде в рази дешевше.

Місцеве населення зайняте будівництвом готелів і обслуговуванням ресторанно-готельного бізнесу. Але заробітки тут невеликі. Дружина в середньому отримує 300 доларів. Ті, хто хоче заробити, вирушають у Нову Зеландію. Там працюють на будівництві й отримують мінімум 2 тисячі доларів.

Жити на островах досить дешево.

Їдять переважно рибу з океану. Мені сподобалася місцева страва — ока. Це тунець, маринований у кокосовому молоці, спеціях та огірках. Їдять його сирим. Здивували банани. Тут вони невеликі й солодкі. А ще кокоси — їхнє молоко дають дітям із 5 місяців, як прикорм. Бо мають багато мінералів і вітамінів. Зовсім немає картоплі. Замість неї їдять тару — нагадує наш солодкий буряк. Європейські овочі привозять. Помідор коштує 162 гривні. Є щось подібне до апельсинів, але вони несолодкі, як у нас, а кислючі. При цьому ззовні зелені.

Електрику купують у магазинах. Біля кожного будинку є електронний лічильник, куди треба вставити скретч-карту. Подібну на ту, що в нас купували на поповнення мобільних. Закінчилися гроші — електрики немає.

Нам пощастило з водою. Село розташоване в горах. Найвища вершина, як наша Говерла. На ній стоять великі резервуари, куди збирається прісна вода від дощів. У нас вона була постійно. В містах із цим перебої. Вода з океану солона й опріснити її складно.

Дощ на Самоа — звична справа. Він іде шість днів на тиждень. Але парасольками тут користуються, коли світить сонце, від спеки.

Якісний інтернет є скрізь. Кабелі для постачання протягнули під дном океану. Сидиш на березі під будь-якою пальмою і маєш мережу. З роботою для мене важко. Тому перебираємося у Європу. В дружини наприкінці семестру закінчиться контракт і працюватимемо в Данії.

Шість років працював доярем у Новій Зеландії

— Маю освіту вчителя іноземних мов. Коли закінчував університет, була мода їздити на роботу в Данію. Подав заявку і поїхав працювати на ферму. Там беруть українців доїти корів. Дойка — тричі на день. Житло давали безкоштовно. Пробув на роботі рік, потім повернувся в Україну. Зробив робочу візу і знову поїхав у Данію. Звідти — в Нову Зеландію. Мав сім днів робочих і три вихідних. На поля, де паслися корови, їздив квадроциклом. Зарплату отримував понад 2 тисячі доларів.

Окрім житла, по робочій візі ще мав медичну страховку. Якось мама порадила піти для себе перевіритися. Прийшов і обманув лікарів, що коле серце. Мене на два дні залишили в госпіталі, щоб поспостерігати. Давали якісь таблетки, постійно робили кардіограми. В результаті нічого не знайшли.

Країна вразила кількістю овець. Населення там — 10 мільйонів людей, а овець мають майже 70 мільйонів. Вони скрізь. Тварин стрижуть, а вовну експортують. Із коров'ячого молока роблять сухе. Його продають у Китай і США.

Повертаюся в Данію менеджером ферми. Керуватиму доярами.

Зараз ви читаєте новину «"Декретів немає. За два тижні після пологів дружина мала вийти на роботу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua