вівторок, 01 лютого 2011 11:34

"Більшість росіян його просто ненавидять"

Автор: фото з сайта www.radikal.ru
  Леонід Млечин
Леонід Млечин

"Шлях, обраний 1917-го, виявився для країни невдалий і загибельний. Борис Миколайович услід за Михайлом Горбачовим намагався повернути Росію на шлях нормального, природного розвитку. У цьому — його історична заслуга", — каже російський письменник і телеведучий Леонід Млечин, 53 роки.

Єльцин був людиною влади чи місії?

— Він був природжений лідер, людина влади. Коли входив у кімнату, усю увагу звертали на нього. Якби за Горбачова його не вигнали з влади, він так і залишився б чиновником. Ця особиста трагедія йому пішла на користь. Він прагнув повернутися у владу, хоч і зрозумів, що вона шкідлива.

Яких помилок припустився перший президент?

— Розстріл Білого дому 1993-го менше всього ставлю йому в провину. Серед постраждалих не було жодного депутата, лише правоохоронці, мирні люди й бандити, які йшли під Білий дім. Заколот потрібно було придушити.

Головні помилки — чеченська війна та зміцнення адміністративно-командної моделі управління державою. Ідеї демократичного, вільного й відкритого суспільства він сам багато в чому занапастив.

Росія розвивалася б по-іншому, якби Єльцин узагалі не призначав наступника. Після закінчення його повноважень відбулися б звичайні вибори. Їх виграв би, умовно кажучи, Євген Примаков (голова уряду в 1998–1999 роках. — "ГПУ"). Через чотири роки його змінив би хтось інший. Встановилася б нормальна традиція зміни президентів, люди відчули б, що від них щось залежить.

Володимир Путін зараз той самий, що 1999-го?

— Ні, тоді він не хотів посади президента, отримав її несподівано і був трохи розгублений. Тепер він вважає, що його лінія абсолютно правильна. Президент і його наступник — це люди з принципово різними поглядами на життя. Єльцин пройшов через дуже важкий психологічний злам, у Путіна кар'єра складалася дуже вдало. Ніякого трагізму в радянському минулому він не бачить. Жорсткі методи управління йому симпатичні.

Чи правильною була політика Єльцина щодо близького зарубіжжя?

— Серед турбот, які звалилися тоді на уряд, ця проблема була другорядною. Треба було нагодувати людей і зберегти державу. Відносини із сусідами відійшли на задній план. Для колишніх союзних республік це було добре, бо отримали шанс побудувати незалежні держави. Як хто скористався цим шансом — інше питання.

На Україну тоді тиснули хіба що в питанні ядерної зброї. Зараз одна частина істеблішменту психологічно не сприймає вашої самостійності. Дехто вважає, що Україною можна керувати за допомогою газової труби.

Ставлення росіян до Єльцина змінюється?

— Російське суспільство живе минулим, не хоче глянути на себе у дзеркало. Інстинктивно шукає приємну схованку в минулому. І тих, хто позбавив його цього, сприймає негідником. Більшість росіян  Єльцина просто ненавидять. Порівнюють навіть із Гітлером. Разом із Горбачовим вважають руйнівником великої держави.

Зараз ви читаєте новину «"Більшість росіян його просто ненавидять"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі