вівторок, 11 червня 2019 00:25

"Беру українців з умовою, що не питимуть"

38-річний Іван Підбережний родом із села Кутківці Тернопільської області працює в Чехії виконробом понад 15 років.

— Роботи в рідному селі не було. Тоді половина села виїхала на заробітки в Польщу. Вирішив спробувати себе в Чехії.

Їхав до знайомого, який працював у Празі на будівництві. Але коли потрапив на місце, виявилося, що він про мене не попередив, і роботу не дали. Перебивався підробітками. Чеської не знав, їхав по туристичній візі, що потім закінчилася. То отримати хорошу роботу не міг. Працював вантажником, підміняв на автомобільній мийці. Жив у друга й економив на чому міг.

За два місяці мене взяли у бригаду на будівництво. Бо один із робітників упав із другого поверху і зламав ключицю.

Працював по 10 годин на день. Робота важка — готувати будівельні розчини, класти цеглу, штукатурити. За перші три місяці схуд на 20 кілограмів. Отримував 1000 євро на місяць. Частину передавав батькам додому. Потім втягнувся і зрозумів, не варто у всьому економити. На вихідних ходив у кіно, музеї та ресторани, намагався добре одягатися, вчити чеську.

2004-го знайшов вакансію у бригаді, яка робила ремонти у квартирах і будинках. Пропонували 1500 євро на місяць, офіційне працевлаштування та допомогу з легалізацією. Пішов працювати туди. А за рік покликав і брата.

Разом винаймали квартиру, купили "Сітроен" 2000 року випуску. 2008-го зустрів у Празі майбутню дружину Олю з Кіровограда (нині місто Кропивницький. — ГПУ). Працювала офіціанткою. За рік одружилися.

Тоді вирішив зареєструвати фірму, що займатиметься ремонтами. Чекав ліцензію майже півроку. Кілька разів відмовляли в реєстрації. Аргументували тим, що замало грошей на таку справу. Бо всім працівникам треба оформити медичну страховку, забезпечити оплачуваними відпустками й офіційно платити зарплату.

Зараз у мене є дві бригади, які проводять ремонтні роботи в Празі й околицях. У кожній — по чотири людини. Робітники отримують по 1500–2000 євро на місяць. Зарплата залежить від обсягу замовлень і виконаних робіт. Беру переважно українців, але з умовою, що не питимуть. Наші — роботящі, але, якщо є нагода й можливість — халтурять. Допомагаю отримати всі документи на легальну роботу в Чехії.

Зараз ви читаєте новину «"Беру українців з умовою, що не питимуть"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі