вівторок, 27 вересня 2011 07:45

Аполлінарій Боновський поставив пам'ятник двом солдатам

 

80-річний Аполлінарій Боновський із села Капустяни Тростянецького району на Вінниччині поставив пам'ятник двом солдатам, що загинули під час Другої світової війни.

— 1941-го мені було 10 років. З товаришами пас за селом корів. Раптом худоба зняла ревисько біля лісу, — згадує Аполлінарій Юхимович. — Дивимося, на плащ-палатці двоє вбитих бійців лежать — рядовий і політрук. Біля них знайшли саперну лопатку. Викопали яму, поховали там загиблих. Місце позначили каскою, яку прикопали. Тепер я лишився єдиний живий із тих, хто брав участь у похованні воїнів.

Аполлінарій Боновський — відставник, службі віддав 36 років. З 1969-го служив у Німеччині ад'ютантом командира танкової дивізії. А коли 1987-го командира призначили начальником танкового училища у Києві, переїхав з ним.

— Я міг би жити у столиці, але вибрав Капустяни. 1986-го був у Чорнобилі дозиметристом. Послухав лікаря: "Хочеш жити, їдь у село. Розводь бджіл, пий кисле козяче молоко".

У село повернувся 1987-го.

— Знайшов місце поховання, прибрав його. Тодішній голова сільради Віктор Руснак привіз пам'ятник-пірамідку із зіркою. Через рік зробили огорожу. Мародери все розікрали на металобрухт.

2011-го у два бетонні надгробки він вмурував по військовій касці.

— Їх замовляв зі складу у Харкові, в райцентрі касок не знайшли. Позаду — стела з табличками: "Невідомим воїнам Червоної армії, молодшому політруку і рядовому червоноармійцю... та "В пам'ять моїм товаришам дитинства, які брали участь у похованні: Льоні Білику, Поліку Боновському, Колі Горобцю, Міші Уманцю, Віті Кузнєцову, Казіку Яровому, а також Йосипу Івановичу Ковальчуку, учаснику Першої світової війни, який керував похованням. Аполлінарій Юхимович Боновський. 24 липня 2011 рік".

Продав коня, щоб поставити пам'ятник, — продовжує. — За 3 тисячі гривень віддав свого Шпака, білого в чорну цяточку. Залишилися тільки кізочка, що дає по літрі молока вранці і ввечері, 17 бджолиних сімей і  курка. Півень торік помер від старості. Йому 18 літ минуло. Ще маю 12 котів, яким раз на два дні варю 5-літрову каструлю вівсянки.

Аполлінарій Юхимович — вдівець. Дружина Валентина Іванівна померла 1995-го. Має трьох дітей і шістьох онуків. Родина старшого сина Сергія живе в США. Валерій — художник у Києві. Донька Ніна працює бухгалтером у Харківському авіаційному інституті.

Аполлінарій Боновський прокидається о 5.30.

— Вмикаю радіо та прослуховую всі новини. Щодня з'їдаю 300 грам салату з квашеної капусти, шматок м'яса чи сала, зубок часнику чи цибулину, пару ложок каші або картоплі. Чотири рази на день випиваю по великій кружці липового з грушевими гілочками чаю. З'їдаю по яблуку. Хліб не купую, раз на тиждень печу сам. В тісто додаю ізюм, грецькі горіхи.

Ходить на полювання.

— Весною зловив двох зайців і шість качок. Зайців вимочував, довго тушив з чорносливом у чавунному казанку, заливав сметаною. Інакше м'ясо буде таке резинове, що не вкусиш.

Зараз ви читаєте новину «Аполлінарій Боновський поставив пам'ятник двом солдатам ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі