середа, 15 липня 2009 17:29

Анастасія Борщ учить батьків української мови

Автор: фото: Юлія ЛІПІЧ
  За перемогу на міжнародній олімпіаді з румунської мови Анастасія Борщ із райцентру Новоселиця на Буковині отримала мобільний телефон ”нокія” і грошову премію у кілька сотень доларів
За перемогу на міжнародній олімпіаді з румунської мови Анастасія Борщ із райцентру Новоселиця на Буковині отримала мобільний телефон ”нокія” і грошову премію у кілька сотень доларів

Випускниця Новоселицького ліцею на Буковині 17-річна Анастасія Борщ знає румунську мову, літературу та історію краще, ніж її однолітки з 26 країн світу. На міжнародній олімпіаді в Бухаресті, столиці Румунії, вона посіла перше місце.

— Румунська для мене рідна. У Новоселиці спілкуються і румунською, і російською, й українською. Останню вчу з трьох років, — говорить дівчина. Заходимо з нею у новоселицький супермаркет. Прошу продати дві батарейки до диктофона. Продавчиня розгублено дивиться — не розуміє. Анастасія румунською повторює моє прохання.

— Ось, бачите, як у нас, — забирає батарейки з прилавка. — Мої рідні не мають румунського коріння: тато родом із Молдови, мама — буковинка. Та з діда-прадіда вдома говоримо румунською, інколи російською. Я тепер батьків потрохи вчу української. Навчаюся у румунській школі, її помаленьку українізують.

Мати Анастасії 46-літня Лілія Борщ працює медиком у Новоселицькій райлікарні. Батько Іван Миколайович, 46 років, — приватний підприємець. 21-річна сестра Інна навчається у Буковинському медуніверситеті. Анастасія хоче стати стоматологом.

— Продовжу лікарську династію. Думаю вступати у Чернівці в медичний університет, — міркує, поки йдемо міським парком. — Не буду пов"язувати себе з філологією. На міжнародну олімпіаду мене запросили, бо перемогла на обласній. Важко було: тілько-но склала тести з української мови, наступного дня поїхала в Румунію. Там були учні з Йорданії, Монголії, В"єтнаму. Олімпіада тривала три дні. Писали тести в національному коледжі по чотири години. Потім — твір на основі цитати про єдину Європу, де не буде місця румунській мові. Організатори ходили між рядами і пригощали водою, солодощами. На перервах ми могли щось погризти. Жили в тризірковому готелі. Щодня возили на екскурсії.

У нашому класі з 15 учнів 12 претендували на медаль

Анастасія набрала 114 балів зі 120.

— Коли побачила результати, подумала: як могла так погано написати? Здалося, що то найнижчий бал. Завжди боюся подумати, що все добре — аби не наврочити. Із собою жодних талісманів не брала, я вірю в Бога. Додому не телефонувала. Одна дівчина дивувалася: "Якби я отримала перше місце, то передзвонила б всій Україні — просто набирала би незнайомі номери". А я вийшла на вулицю і не второпаю, що трапилося. Румуни чомусь не дуже відзначилися. У нас завдання були одинакові, але оцінювали їх по-різному. Нагородження організували в Музеї історії та архітектури під відкритим небом. Нас хлібом-сіллю зустрічали.

За перемогу Анастасія отримала грошову премію, мобільний телефон "нокіа" та путівку на відпочинок у Румунії.

— Торік переможцеві дарували 1000 доларів. Мені дали менше, бо криза. Скільки — таємниця. Нічого за них не придбала, тримаю білі гроші на чорний день. Новим телефоном не користуюся. Зберігаю як трофей.

Каже, що хлопця не має.

— Товаришів багато, а справжніх друзів мало. Та й часу на особисте життя нема. Рік готувалася до тестування у школі. Вчителі в нас питали, на якій мові предмети читати. Хімію викладали румунською, а я вчила на українській. Перед тестом за ніч прочитала всю книжку — постійно так готуюся. У нашому класі з 15 учнів 12 претендували на медаль. Із біології набрала 185 балів, з української мови — 183, а з хімії — 179. Отримала срібну медаль — до золотої забракло три бали.

Зараз ви читаєте новину «Анастасія Борщ учить батьків української мови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі