середа, 14 квітня 2010 00:13

Альбіну Покуленко три роки вважали мертвою

Автор: фото: Олена ВАНЦОВА
  Сумчанка Альбіна Покуленко живе у Центрі реінтеграції бездомних. З квартири її вигнали невістки. Її молодший син Роман загинув у автокатастрофі, а старший — Анатолій потрапив до в’язниці
Сумчанка Альбіна Покуленко живе у Центрі реінтеграції бездомних. З квартири її вигнали невістки. Її молодший син Роман загинув у автокатастрофі, а старший — Анатолій потрапив до в’язниці

Альбіна Покуленко, 60 років, із Сум живе у Центрі реінтеграції бездомних три роки. Увесь цей час її вважали мертвою.

— Альбіна в документах значилася як утоплена, — розповідає 41-річна Світлана Сміляк, директорка центру. — Її чоловік працював начальником у міліції, а вона виховувала двох синів. Потім чоловік пішов із сім"ї. Коли сини виросли й вирішили одружитися, жити всім у двокімнатній квартирі стало незручно. Альбіна Олексіївна продала її і розділила гроші між синами. Її до себе взяв жити молодший, Роман. За рік загинув у автокатастрофі. А старший Анатолій потрапив до в"язниці. Він, як і батько, працював міліціонером. Посадили за вбивство — нібито через ревнощі до дружини застрелив банщика.

Розмову чує Альбіна. Підводиться, аби зустріти гостей. Із нею в кімнаті живуть троє жінок.

— Невесткам я была не нужна, выгнали меня. Я осталась на улице, — говорить. — Жила на вокзалі, у підвалах, покинутих домах. Познайомилася з бомжами, разом почали випивати. Щоби прогодуватися, збирала пляшки. Вистачало на хлібину та самогон.

На полиці біля ліжка — шампунь та м"які іграшки.

— Недавно у мене був день народження. Приходили подружки, які теж тут живуть, вітали. Собачку іграшкову подарували, перстень. Сусідка по кімнаті зробила мені манікюр. Світлана Григорівна подарувала шампунь.

Із 2004-го Альбіна Покуленко жила в притулку-нічліжці для бездомних. Документи загубила.

— Два роки пішло на те, щоб відновити їй паспорт і оформити пенсію, — згадує Світлана Сміляк. — Я зробила запит у міліцію, там відповіли, що вона втопилася. Після того, як старшого сина посадили в тюрму, в річці виловили труп жінки. Хтось у  ній упізнав Альбіну.

Альбіна Покуленко згадала, що кілька місяців працювала на завод "Центроліт". Там збереглися її паспортні дані.

Продала квартиру і розділила гроші між синами

— Треба було ще знайти людину, яка підтвердить, що ця жінка — вона. Знайшла її колишнього чоловіка. Довго довелося його вмовляти, аби згодився піти. У нього вже маразм був, ще й пив. Але взнав. Наприкінці січня цього року звільнився син Альбіни — Анатолій. Він теж признав маму. Тричі у гості приїжджав. Обіцяє забрати, але поки що не має куди. У в"язниці одружився вдруге, в нього молода жінка.

Альбіна Покуленко підводиться, коли чує про сина.

— Якась дівчина до нього їздила в тюрму і підтримувала. Як вийшов, у неї став жити в однокімнатній квартирі. Туди мене забрати не може. У Толіка був дім, який на нього дід переписав. Коли його посадили, в хаті мій чоловік із коханкою прописалися. Недавно він помер, а його жінка судиться з Толіком, не хоче дім віддавати.

До кімнати забігає сіра кішка.

— Це наша Миша, — гладить її директорка. — Прибилася котеням. Як підросла, випустили на двір. Там підхопила лишай, вся голова облисіла. Одна зі співробітниць згадала, що вдома в неї залишилася мазь, якою лікувала свого кота. Миша кожного дня стала приходити до мого кабінету "на процедури". Виходили, тепер її не виженеш.

Зараз ви читаєте новину «Альбіну Покуленко три роки вважали мертвою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі