четвер, 10 травня 2007 17:45

Як живе справжня мама Вєрки Сердючки (ФОТО)

Автор: фото: Іоанн МІКРЮКОВ
  Мати артиста Андрія Данилка Світлана Волкова живе на хуторі Клименки під Полтавою
Мати артиста Андрія Данилка Світлана Волкова живе на хуторі Клименки під Полтавою

Мати 33-річного артиста Андрія Данилка Світлана Волкова, 70 років,  живе під Полтавою на хуторі Клименки. З Полтави сюди можна добратися від критого ринку за півгодини маршруткою.

Один із пасажирів, чоловік років 60, розповідає, що добре знає матір Андрія Данилка.

— Раніше, коли тримала корову, брав у неї молоко, — каже.

Із півгодини веде нас стежкою через поле. Показує свиноферму, в якій 10 років тому працювала мама Данилка.

— Раніше мама Данилка жила в Полтаві, — розповідає сусід Світлани Іванівни дачник Степан Козуб, 71 рік. — Сюди щодня їздила на роботу, на ферму. Інколи з малим Андрієм ночувала на фермі. Її старша дочка Галя була вже заміжня, мала двох дітей. Галя, чоловік, діти та Світлана з Андрієм жили в Полтаві в одній кімнаті в комунальній квартирі. Потім Світлана заробила на цю хатину в Клименках. Вона глиняна, то Світлана обклала її цеглою.

Між садибами Козубів і Волкової — двометровий паркан із шиферу та 45 соток городу матері Андрія Данилка. Двір Світлани Іванівни охороняють шість собак. Два пси бігають, решта поприв"язувані.

На гавкіт виходить з воріт тендітна худорлява жінка у квітчастому фартуху. Виглядає дуже молодо.

— Мне Андрей сказал не разговаривать с журналистами, — заявляє. — Пишут потом всякое вранье.

Та з "ГПУ" погоджується побесідувати. Хоч і попереджає, що зайнята по господарству. Сідаємо на лавку під ворітьми. Жінка кладе руки на фартух. Мешкає вона на вулиці Тараса Шевченка.

— Завдяки Андрюші тепер живемо на широку ногу, — усміхається. — Постійно дає мені гроші. І свою старшу сестру Галю забезпечує. Оплачує її полтавську квартиру. Донька не працює. Андрій допомагає вчити племінників.

Сусіди розповідають, що Данилко щодня дзвонить матері, буває — двічі на день. Тоді його голос у слухавці не такий, як по телевізору,  а чоловічий і ніжний.

Мати каже, що Андрій кличе її переїжджати до Києва.

— Та столичне життя не для мене, — відмахується. — Тут у мене кури, гуси, кролі, троє свиней, коза, город, — рукою з нігтями, повними землі, показує на свій двір. — Та й графік Андрія мені зовсім незрозумілий. Два тижні тому їздила до нього. Каже: "Іду на репетицію. Буду о дванадцятій". Друга години ночі — його нема, третя — нема. Я ходжу по квартирі, як маятник, переживаю. Прийшов аж під ранок.

Питаю, чому вона тримає шість собак.

— Рік тому залізли злодії, — зітхає. — У хаті перевернули все догори дном. Я саме продала двох свиней за 2 тисячі гривень. Половину перевела в долари і заховала у книжку в шафу. Оті двісті доларів і забрали.

Розповідає, що син має в Києві три квартири. Одна з них на Хрещатику — зі спальнею, кабінетом, кухнею разом з їдальнею і гримеркою. У решті помешкань мати не була.

Рік тому залізли злодії

— З порожніми руками до нього не їду. Везу сумки з картоплею, м"ясо, — розповідає мати. — Андрій з порога замовляє мені борщ, вінегрет і смажену картоплю з яйцями. Я відразу — розпитувати: "Покажи ту футболку за десять тисяч доларів, що купив у Андрія Шевченка. Я в газеті читала". А він мені: "Мамо, Шевченко мені її подарував". Казали, що в нього золотий унітаз. Я зайшла в квартиру і відразу — в туалет. А там тільки кришка, пофарбована в позолочене.

Андрій Данилко — син Світлани Волкової від другого шлюбу, із шофером Михайлом Данилком. Батько Андрія помер у 45 років.

Сусіди відгукуються про Михайла добре. Кажуть, був хорошим батьком. Про першого чоловіка Світлани Іванівни — Волкова — згадують критично:

— З Михайлом не порівняти.

— Коли помер чоловік, я залишилася сама з двома дітьми, — згадує Світлана Іванівна.

Полтавську школу N27 Данилко закінчив із двома двійками — з фізики та хімії.

— Учився грати на піаніно й гітарі, але не пішло в руку, — згадує мати. — Дуже любив малювати ікони. Зображав розп"яття Христа й оздоблював його битими ялинковими іграшками. Цілі ночі над ними сидів, художню школу закінчив.

Дружив Андрій переважно з дівчатами. З сільськими хлопцями теж товаришував. Захищав від насмішок міських хлопців. Ті знущалися з їхньої селянської мови, з одягу. Але Андрій ніколи не бився.

Сусіди розповідають, що в Полтаві Андрій буває рідко. Востаннє приїздив до обласного центру з агітаційними концертами за Партію зелених перед парламентськими виборами 2006-го. У хаті, яку матір купила на хуторі,  відтоді, як поїхав з Полтави, не був.

— Що йому тут робити? — міркує сусід Степан Козуб. — Галя каже, він і в Києві нечасто буває.

— Кілька років тому Андрій виступав у Полтаві, — згадує мати. — На сцену понакидали папірців, сміття. Режисери хотіли показати, що Полтава — брудне місто. Колишньому меру Анатолію Кукобі це не сподобалося.

Мати згадує про одного полтавського театрального діяча, який попервах допомагав Данилкові писати сценарії.

— Андрій довго ділився з ним гонорарами. Але вічно розплачуватися з тими, хто колись йому трохи допоміг, він теж не може.

— Данилко усього досяг завдяки важкій праці, — вважає сусідка Неля Козуб, 69 років. — Весь у матір. Виходимо надвір, а вона вже ні світ ні зоря рачкує на грядці. Подзвонить син, заговорить до неї сумним голосом, — одразу летить у Київ. Мій чоловік часто носить їй вирізки з газет про нього. Свєта читає і плаче, бо багато брешуть.

Світлана Волкова прив"язує собак і запрошує у двір. На дерев"яному штахетнику сушаться трилітрові банки. Ворота на подвір"ї обплетені диким виноградом.

Господиня показує щойно збудовану літню кухню. Біля неї на грядках росте якась зелень. Пропонує напитися з колодязя води. У хаті водогону нема. Ще рік тому не було й криниці — воду Світлана Іванівна брала в сусідів.

Питаємо, чи не хотіла поїхати із сином до Гельсінкі на "Євробачення".

— Та ну шо ви? — відмахується жінка. — Чого б я туди їхала? На кого я хазяйство лишу? Андрійко й так знає, що я щодня молю за нього Господа перед сном.

1937 — народилася Світлана Іванівна. Працювала на Полтавському заводі газорозрядних ламп, вийшла на пенсію в 45 років через шкідливі умови роботи; працювала свинаркою у селі Калашники під Полтавою
1973, 2 жовтня — народився син Андрій
1987 — купила хату на хуторі Клименки під Полтавою
1989 — Андрій уперше з"явився в образі Вєрки Сердючки на КВК у Полтаві, сценічне ім"я запозичив в однокласниці Ані Сердюк
1990 — однокласники скинулися Андрієві на сорочку й білі кросівки на випускний вечір
1990 — не вступив до музучилища; у ПТУ вчився на касира-продавця
1992 — на огляді училищ Полтави представив мініатюри "Провідниця" і "Їдальня"
2003  — збірник пісень Вєрки Сердючки "Ха-ра-шо" отримав титул "діамантовий"
2006 — мама Андрія побудувала літню кухню, вирила колодязь
2007, 12 травня — Андрій виступить у фіналі "Євробачення" у Гельсінкі, Фінляндія
Старша сестра Андрія Галина виховує двох дітей, живе в Полтаві

Зараз ви читаєте новину «Як живе справжня мама Вєрки Сердючки (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі