середа, 06 лютого 2019 10:17

Сусіди, які голосували на референдумі, виїхали. Мені залишили двох собак годувати
7

Людмила Кахідзе померла на блокпосту ДНР, ЇДУЧИ ПО ПЕНСІЮ

19 січня в селі Музичі на Київщині поховали 70-річну Людмилу Кахідзе. Померла 16 січня, о 10:25, на блокпосту ДНР. Їхала на підконтрольну Україні територію по пенсію. Жила в окупованій Жданівці. Мала садок, собаку Ірму. Торгувала фруктами на базарі. Не підтримувала російського вторгнення. У місті її називали бандерівкою.

Дочка Людмили Андріївни – художниця Алевтина Кахідзе – вела сторінку у Facebook "Клубника Андреевна – Strawberry Andreevna". Записувала діалоги з матір'ю, ілюструвала власними малюнками. Клубнікою її називав хлопчик у дитсадку, де працювала вихователькою. Не міг запам'ятати ім'я.

  Алевтина КАХІДЗЕ, 45 років, художниця. Народилася 16 березня 1973 року в місті Жданівка на Донеччині. Мати Людмила Кахідзе працювала вихователькою в дитсадку, батько Тамазі Кахідзе – інженером. Помер 2005 року. 1995-го здобула фах інженера-будівельника у Дніпропетровській академії будівництва й архітектури і переїхала до Києва. Закінчила факультет графіки Національної академії образотворчого мистецтва й архітектури. Навчалася в академії Яна Ван Ейка в Нідерландах. Роботи виставляли у Центрі сучасного мистецтва при Києво-Могилянській академії та ”Я Галереї”, а також у Нідерландах. Лауреатка премії Казимира Малевича. Із 2014-го викладає у школах авторський курс ”Думання через малюнок”. Захоплюється садівництвом.  2015-го створила серію малюнків ”Пенсійний туризм”, аби привернути увагу до того, що жителі окупованих районів мусять обманювати заради пенсії. Повинні реєструватися як переселенці на підконтрольній Україні території і їздити що 58 днів відмічатися. ”Прошу вас почати бачити пенсіонерів із непідконтрольної України. Вони - наші привиди: їх майже не видно, але вони існують”, - написала у Facebook після смерті матері 16 січня 2019-го Остання прочитана книжка – ”В ізоляції. Дописи про Донбас” Станіслава Асєєва. ”Через війну втратила відчуття щасливої людини”, – каже. Живе і працює в Музичах на Київщині. Співзасновниця приватної резиденції для іноземних художників у цьому селі. У шлюбі. Дітей не має
Алевтина КАХІДЗЕ, 45 років, художниця. Народилася 16 березня 1973 року в місті Жданівка на Донеччині. Мати Людмила Кахідзе працювала вихователькою в дитсадку, батько Тамазі Кахідзе – інженером. Помер 2005 року. 1995-го здобула фах інженера-будівельника у Дніпропетровській академії будівництва й архітектури і переїхала до Києва. Закінчила факультет графіки Національної академії образотворчого мистецтва й архітектури. Навчалася в академії Яна Ван Ейка в Нідерландах. Роботи виставляли у Центрі сучасного мистецтва при Києво-Могилянській академії та ”Я Галереї”, а також у Нідерландах. Лауреатка премії Казимира Малевича. Із 2014-го викладає у школах авторський курс ”Думання через малюнок”. Захоплюється садівництвом. 2015-го створила серію малюнків ”Пенсійний туризм”, аби привернути увагу до того, що жителі окупованих районів мусять обманювати заради пенсії. Повинні реєструватися як переселенці на підконтрольній Україні території і їздити що 58 днів відмічатися. ”Прошу вас почати бачити пенсіонерів із непідконтрольної України. Вони - наші привиди: їх майже не видно, але вони існують”, - написала у Facebook після смерті матері 16 січня 2019-го Остання прочитана книжка – ”В ізоляції. Дописи про Донбас” Станіслава Асєєва. ”Через війну втратила відчуття щасливої людини”, – каже. Живе і працює в Музичах на Київщині. Співзасновниця приватної резиденції для іноземних художників у цьому селі. У шлюбі. Дітей не має

Публікуємо вибрані записи

10.05.2014

– Щодня ходжу на город через пости ДНР. Я їм паспорт не хотіла давати – руки немиті сто років. Ледве стрималася. Хотіла сказати: такого в нас ще не було, щоб такими руками документи перевіряли. Паспорт шкода. Став брудний.

6.08.2014

– Мобільний зв'язок працює тільки на кладовищі. Люди ходять дзвонити, ну і до своїх – на могили. Чую стрілянину з Шахтарська – вранці і ввечері. У нас поки тихо.

12.08.2014

– Війна війною, а гладіолуси я продала. Беруть на весілля, на дні народження. А половина Жданівки виїхала. І знаєш, Аля, в основному ті, хто ходив голосувати (на так званий референдум про самовизначення ДНР 11 травня 2014 року. – Країна). Уявляєш, яка підлота.

16.08.2014

– Жданівку обстріляли. Я жива. На нашій вулиці загинула людина. Жінка.

 

17.08.2014

– Під час затишшя, коли вчора був обстріл, я виходила з підвалу й дивилася на свій будинок – чи стоїть. Сусід розвантажував картоплю, а потім порався в садку. Але з ним нічого не сталося. Інші, які голосували на референдумі, виїхали пару днів назад. Мені залишили ключі від будинку і двох собак – годувати. А вони не їдять. Ірма моя – теж. Налякані.

– Світло є?

– Немає. Розбитий трансформатор.

28.08.2014

– Дощ у нас, нарешті зіб'є пил. А до дощу горіло поле із соняшниками, поцілили туди. Як повалив дим на всю Жданівку. Такі хороші соняшники були.

Привезли гуманітарну допомогу. Я пішла подивитися. Не брати. Першими побігли ті, хто Київ називав "хунтою". Лєнка 5 кілограмів макаронів схопила. Мені хлопець із машини кільку в олії сунув.

29.08.2014

– Не з'являється зв'язок. Лише "Лайф", і тільки на кладовищі.

– Час тобі їхати.

– Люди, навпаки, якось повертаються. Гроші в них закінчуються. Я, напевно, вже не зможу виїхати до вас, нічого не ходить. А що переговори в Мінську?

– Нічого не дали. З учорашнього дня пряме вторгнення Росії.

– Не лякай мене.

– Може бути більше обстрілів. Що в тебе в підвалі?

– Давно все є: і відкривачка для консервації, і вилка, і ложка, і документи, і постіль.

 

9.09.2014

– На кладовищі від осколкового поранення помер монах. Жив там, при каплиці. Але зі мною нічого не станеться. Зрозуміла, Аля?

21.09.2014

– Збиралася йти на город, морквичка в мене там залишилася. А горіхів половину вкрали. Погані в нас люди на Донбасі: не садив, навіщо береш? Гаразд, може, вони голодні були. Нацгвардія залишила місто. Я вчора бачила з городу – поїхали з усіма своїми танками. Я ще на ринку не була – подивлюся, хто радітиме.

24.06.2015

– Я йду на базар, вишні несу, мені замовили.

– Тихо?

– Нєа. У нас гроза щодня.

– Не плутаєте грім із пострілами?

– Плутаємо. Так уже й буде.

Автор: Дана Верстак
  Людмила Кахідзе бере участь у німецько-українському семінарі в київському освітньому центрі ”Простір толерантності”, грудень 2018 року. Говорять про досвід життя в окупації
Людмила Кахідзе бере участь у німецько-українському семінарі в київському освітньому центрі ”Простір толерантності”, грудень 2018 року. Говорять про досвід життя в окупації

1.07.2015

– Не знаю, чи вистачить їм рублів тут на всіх. Дали тільки пенсіонерам. А в лікарів заборгованість зарплати з минулого року. І в шахтарів. І вони, як знущаються, пускають рекламу "Запрошуємо на відпочинок до Криму і в Сочі". З картинками.

– Ти дивишся ті канали?

– Так, аби знати, що сусідка дивиться. Як заведе свою пісню: "Чого вони до нас лізуть?"

– Українською?

– Вона ж російською не говорила ніколи. Як почне голосити: "Ми хотіли отділиться". Я їй кажу: а ви знаєте, що таке сепаратизм? Сміється.

10.07.2015

– Скаржаться на ціни. Два оселедці – 150 рублів. Тітка Л. так скривилася, коли сказали. А я їй: голосували на референдумі? Вона зовсім тихо: "Так". А я теж неголосно: ну, ось вам і рибка.

16.08.2015

– Ми як завелися сьогодні на ринку. Мені кажуть: тихіше, Андріївна, почують. А я: виходить, ви тут щось таке будуєте, що і рот відкрити не можна? Вам така республіка подобається? Мовчать.

– Ти й справді не боїшся?

– А що вони мені можуть зробити, ці ДНРівці? Тільки вбити, більше нічого.

 

2.11.2015

– Цілий день стріляли. І так близько. А пропуск готовий? (у січні 2015-го почав діяти режим перепусток через лінію розмежування на Донбасі. – Країна)

– Ні, я кожен день дивлюся на сайті СБУ.

9.11.2015

Оформлено!

18.11.2015

– Тут пахне кавою (на привокзальній площі в Києві).

– А у вас?

– Згарищем.

4.12.2015

– Стільки постів, стільки постів – неможливо.

– А ставлення?

– І там, і там усміхаються. Тут: добрий день, а там: здравствуйте.

Клубніка Андріївна поверталася у свій дім.

 

5.12.2015

– Мені Лєнка вже дзвонила, а потім зайшла.

– Це та, що ДНР підтримує?

– Уже вона нікого не підтримує.

– А як давно?

– Як стала в Україну по товар їздити.

24.12.2015

– Як ви там?

– Ніяких новин. Тихо в нас, якби телевізор не включала, забула б про війну. На "1+1" – бойовики порушили перемир'я. А місцевий "ТВ-Сфера" включаю – кажуть, що Нацгвардія. Головне, і там, і там сказали, що жертв немає. Я спокійна.

24.01.2016

– Правда, що по радіо оголосили про паспорти ДНР?

– Тут усі в шоці. На ринку всі до одного: "Не отдадим наши украинские паспорта, если будут только ДНРовские".

– І ті, що голосували на референдумі?

– Кажу: всі до одного. Почали мені: "Мы пропадем тут!"І пенсій теж не буде? Ми, звичайно, хто за Україну завжди були, радіємо. А толку з того?

7.02.2016

– А ось, Аля, якщо я і Т. вивісимо українські прапори, що буде, ну ось що вони зроблять? У мене такий здоровенний є. Коли Партія регіонів перемогла, ще 2010-го, всім роздавали кепочки, футболки і прапори.

8.05.2016

– Як ви там?

– Ходила на кладовище квіти покласти. А завтра День Перемоги в нас.

– А в наc – День примирення і пам'яті.

– Згодна. 28 мільйонів загиблих – хіба це перемога? Тикали нам всі ті 70 років про перемогу і тепер знову.

11.05.2016

– Вони мені: Доброго дня, зі святом вас! Я: яким? Вони: день народження ДНР. А я: для мене це, вибачте, не свято. До побачення.

19.06.2016

– У нас тут пекло! +40, і Макіївку обстріляли. Не питай хто, не знаю.

– Настрій як?

– Хріновий. Посварилася з жінкою. Вона мені: "А что, вам нравятся укропы?" Я їй: що за дурне питання? Я народилася в Україні, ніякої іншої країни тут знати не хочу. Знаєш, а мені есемеска в цьому місяці не прийшла – немає в мене вже української пенсії.

 

25.06.2016

– Як ти? Про пенсію дізналася?

– Поки спека, не витримаю дорогу – люди на блокпостах стоять по 6 годин, а там же ніяких умов.

– А гроші в тебе є?

– У мене є, але в багатьох немає зовсім. Люди – злі, засмучені.

20.07.2016

– Тут усі мовчать, коли я кажу: дочекалися благополуччя з вашою ДНР? Так вам і треба! Скаржаться, що мої абрикоси їм дорогі. Мовляв, нам дають пенсії всього 2000 рублів. А вони в мене, як яблуко! Таких не знайдеш у посадках.

– А в посадках є абрикоси?

– А куди вони подінуться з Донбасу!

5.08.2016

– Ти розповідала, що по "ТБ-Сфері" Захарченка показували: "Нам потрібна вся Донецька область!" Що це, мовляв, за рес­публіка – 14 міст?

– Воювати, напевно, зібрався. 14 міст – це я нарахувала. Він цього не говорив.

– Ти полічила?

– А ви що, не рахуєте, що втратили?

4.09.2016

– Як ти доїхала (зі Жданівки у підконтрольний Україні Бахмут. – Країна)?

– Дорога туди 12 годин і назад 12. По три блокпости з кожного боку.

– Як пояснили невиплату пенсії?

– Кажуть, податки тих, хто працює у нас, не доходять до вас. Хоча це дурниця, завод по сусідству платить своїм робітникам гривнею.

20.10.2016

– Добре, що я виноград вкрила. Заморозки вже три дні. А у вас?

– У нас немає.

– Інший клімат.

24.10.2016

– Ну Наташа видумала: приїжджай, – каже – у мене сьогодні день народження. Це до війни я до неї за півтори години добиралася. Зараз – цілий день, і завернути можуть. Учора завернули людей із Мар'їнки. І в Зайцевому стріляють. За "Моторолу" мстять (російського бойовика Арсена Павлова 16 жовтня 2016-го підірвали в Донецьку в ліфті. – Країна).

4.03.2017

– Все, немає в нас Life. Вишку розбили, і не відомо чи будуть ремонтувати. Навіть не проси купувати сімку MTC – деруть за них в три шкури. Ціни злетіли в п'ять разів. Погані в нас люди на Донбасі, Аля.

Червень 2017

– Бабуся сьогодні на ринку: "Нужно Порошенко написать письмо, чтобы он тут всех ДНРовцев прогнал и нас обратно в Украину забрал". За 80, інтелігентна – із саквояжиком, прийшла по цибулю.

7.01.2017

– Повернулася з ринку, добре вторгувала, люди не скупилися перед святами, а завтра – вихідний.

– Як настрій у всіх?

– Перед святами про війну забувають.

Весна 2018

– Ми хочемо тобі щось показати. Одне містечко – Ірпінь. І квартиру, тільки вона ще не готова. Це буде твоя, до осені.

– Ви що, з глузду з'їхали?

Через три тижні:

– Ти думала про квартиру?

– А куди мої 30 кущів троянд?

Ще через тиждень:

– Ми віддали гроші на проводку твоєї квартири.

– І що я буду в ній робити?

– Те, що й у Жданівці – ходити на ринок, свої салати продавати. Ми знайшли тобі землю, 20 соток. Ну, або купимо овочів восени і будемо привозити тобі всю зиму на твої салати.

1.06.2018

– Як ти?

– У нас біда. Дощу немає і немає.

1.09.2018

– Ми на ринок нанесли квітів, а лінійку скасували – траур (напередодні підірвали керівника бойовіків ДНР Олександра Захарченка. – Країна). Всі почали обурюватися. Я всі до однієї троянди зрізала. І жоржини – теж. Були й такі, хто сказав: "Вам цветов жалко, а тут человек погиб". Добалакалися до того, що одних послали в Україну, а інших – у Росію. Я думаю, хто ж тут залишиться? Жодного покупця, а все не йдуть – сваряться.

– Шкода квіти.

– Я людям роздала: беріть хто хоче! Одна дівчинка виноград купувала й каже: "Такие красивые георгины, хотя бы 50 рублей возьмите". А я: не треба мені ваших рублів.

10.11.2018

– Ти про вибори хотіла спитати?

– Ні. Про тюльпани. Можна садити?

– Звичайно, нічого їм не буде: кинь у землю і ногою притопчи. А вибори (ватажка ДНР. – Країна) у нас завтра. Одні кажуть: якщо не підемо, нічого не зміниться. А я їм: а як воно зміниться, якщо підете?

21.11.2018

– Як твоя подруга-ДНРівка?

– Уже не ходила голосувати за главу республіки.

12.12.2018

– Ти думаєш про переїзд?

– Не треба мене квапити.

16.01.2019

– Женщина, с телефона которой я звоню, умерла. Ей стало плохо в автобусе, мы старались оказать помощь сами, потом вызвали скорую. Она приехала, но пульса уже не было. Остановка сердца в 10:25. Приезжайте.

– Куди?

– Пункт обогрева, Никитовский пост ДНР.

– Це Аля. Я вас можу попросити зібрати її одяг? У морг. Вона нічого такого не готувала?

– Я сколько заикалась, она – наотрез. Сейчас перечислю, что я решила ей надеть. Кофта с оранжевым цветком и фиолетовая блуза. А туфли какие? Тут только каблуки.

– Кладіть їх і щось, що точно зможуть одягти. Зайдіть у дальню кімнату.

– Не могу, тут темно. У нее перегорела проводка.

– Вона мені не говорила.

(Я нарешті заплакала)

17 січня.

– Аля, базар гудит: когда будут хоронить?

– Завтра. Але не в Жданівці.

– Я нашла ее кольца в доме: обручальное и с розовым камнем. И список тех, кто ей был должен с базара.

– Збережіть його.

– Чтобы собрать долги?

– Ні, на пам'ять.

Зараз ви читаєте новину «Сусіди, які голосували на референдумі, виїхали. Мені залишили двох собак годувати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі