вівторок, 02 грудня 2014 13:01

На людях жінка поважає чоловіка, а вдома вся влада й фінанси – в її руках
2

Люди проходять біля статуї ”Сеул висиджує золоте яйце” на площі біля мерії в центрі міста. Фігуру створили з дротів і каміння. Перед тим на них корейці написали свої бажання
Південнокорейський охоронець ударом у гонг оголошує про церемонію відкриття воріт Намдемун після відбудови. Ворота, зведені 1398 року, є однією з найстаріших пам’яток Сеула. 2008-го їх підпалив 70-річний кореєць. Хотів помститися владі за малу компенсацію через забудову його приватної ділянки. Пам’ятку відновили за шість років. Її ще називають Суннемун, із корейської ”ворота піднесених церемоній”

У Південній Кореї понад 10 тисяч буддійських храмів

– Сеул, як і решта міст у Південній Кореї, – це поєднання модернізму і стародавніх традицій, – розповідає тренер із йоги харків'янка 41-річна Лілія Копейченко. Двічі їздила в Південну Корею вправлятися в даоських практиках. – Ціни на все на рівні європейських.

Корейці дуже привітні, але стримані в емоціях. Скромно вдягаються, не носять яскравого вбрання й не фарбують волосся. Молодь заохочують до простоти й непомітності. В нашому літньому таборі було зо дві сотні дівчат. Жодна не мала одягу з глибоким декольте чи відкритої майки. Хоча була спека. Є національне правило – у жінок мають бути прикриті плечі й груди.

Села дуже охайні. Скрізь теплиці – від дощу і сильного сонця.

Місцеві жителі у вихідні люблять ходити в гори. Вони нагадують Кримські чи Карпати, але водночас подібні до доглянутого парку. Скрізь вимощені стежки, є поручні. Ніде не бачили комарів чи мух. Знайомі розповіли, що з ними борються на державному рівні. Спеціальна служба обприскує території отруйними для комах речовинами з гелікоптерів. Комарі й москіти розносять хвороби, зокрема малярію. Вакцинацію проводять регулярно.

У країні діють понад 10 тисяч буддійських храмів. Вони розташовані і в горах, і поряд із хмарочосами. На вигляд нагадують скриньки.

Мала семінар у храмі Магокс у місті Конджу. Поряд із ним – діючий монастир. Ченців і медитативні практики підтримують за державний кошт. Даоські духовні практики вивчають у вищих навчальних закладах, на зразок інститутів фізкультури.

Для відвідування храмів є спец­одяг. Чоловіки й жінки вдягають однакові широкі штани й сорочки. На ногах мають закрите взуття. Його обов'язково знімають на порозі храму.

В національній їжі надають перевагу овочам, зелені й рису. Найвідоміша страва – кімчі. Подібна до маринованої капусти. Готують методом ферментації, тобто бродіння. Містить багато вітамінів. Запобігає ожирінню й застудам. Кімчі вважають дієвим засобом від похмілля. Обов'язково подають на всі застілля.

Ферментують не лише капусту, а й інші овочі, їстівне листя і трави. В кафе до замовленої страви приносять кілька ферментованих закусок.

Усі супи – гострі, їх подають дуже гарячими. Хліба майже не їдять. Його купують лише іноземці. Замість нього вживають рис. Із рисового борошна готують навіть цукерки.

Дуже сильна конкуренція на ринку праці. Через це популярна пластична хірургія. Вродливу й розумну дівчину скоріше візьмуть на роботу, ніж просто розумну.

У сім'ях панує прихований матріархат. На людях жінка поважає чоловіка, а вдома вся влада й фінанси – в її руках. Традиційні шлюби – між корейцями. Змішання рас громадськість не підтримує.

Жінки здебільшого невисокого зросту. Зберігають струнку фігуру й у похилому віці. Серед чоловіків часто трапляються високі.

Спа-комплекс у Пусані нагадує супер­маркет на кілька поверхів. Біля входу відвідувачам, чоловікам і жінкам, роздають одяг – однакові шорти й футболки. Після перевдягання всі йдуть у зону для відпочинку – з шезлонгами, кафе, ресторанами. Бані є сухі, мокрі, гарячі, холодні, фінські сауни, турецькі хамами, традиційні корейські. За раз усе спробувати неможливо.

Після бані та кафе пішли в кімнату для масажу ніг. Ходили по камінцях різної величини й форми, у холодній і теплій воді. Потім жінки й чоловіки розходяться по різних зонах – для купання.

Суп солонтхан варять десять годин

1. Сундубу чіге – корейське рагу із сиром тофу, устрицями, мідіями, молюсками, креветками, овочами й гострою соєвою пастою кочхуджан.

Готується на грубій порцеляновій тарілці. Перед подачею в неї вливають сире яйце. На цей момент страва має бути щойно з вогню. Їдять із вареним рисом та закусками панчхан.

2. Суп солонтхан варять 10 годин, доки не стане молочного кольору. Основний складник – воляча нога або хвіст. У готову страву додають шматки м'яса та кружальця цибулі. ­Подають у чашці із зеленню та приправами. В країні є ресторани, де варять і подають лише цей суп. Корейці зазвичай ним снідають.

3. Теокбокі – традиційна корейська швидка їжа з м'якого рисового пирога, риби й солодкого соусу чилі. Часом додають варене яйце. Продається в кіосках.

4. Дакчук – каша з куркою. Одна з небагатьох негострих корейських страв. Різновид каші чук із рису та квасолі адзукі. Містить багато цибулі й часнику.

5. Солодкі дріжджові млинці хотеок їдять узимку. Мають начинку з кориці, меду, коричневого цукру та горіхів. Готують, доки суміш усередині не стане карамеллю.

6. Смажену курку по-корейськи посипають цукром, сіллю та спеціями до і після смаження. М'ясо стає хрустке й прозоре. Смакують із пивом, маринованою редькою та соджу – алкогольним напоєм із солодкої картоплі чи зерна.

7. Чапчхе – закуска з бататової лапші. Її смажать із грибами, овочами та м'ясом на кунжутній олії. Заправляють соєвим соусом і насінням кунжуту. Страві понад 400 років.

8. Пулькогі готують із маринованої яловичини чи телятини на відкритому вогні. Різновид барбекю. До маринаду додають соєвий соус, цукор, кунжутну олію, часник і чорний перець. Подають із листками капусти.

9. Пібімпап – у перекладі з корейської означає "мікс із рису". Подають зазвичай у порцеляновій, мідній або кам'яній тарілці. До неї кладуть рис, салат намуль із маринованих овочів, пасту кочхуджан, сире або смажене яйце, шматки яловичини. Усе перемішують перед споживанням. Яйце – у центрі, решту розкладають за кольорами.

10. Краб маринований у соєвому соусі геянг на смак гострий та гіркий. Їдять із рисом. Додають багато перцю чилі. Радять його вживати, аби збити високу температуру.

Зараз ви читаєте новину «На людях жінка поважає чоловіка, а вдома вся влада й фінанси – в її руках». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі