четвер, 10 червня 2010 19:01

Кучма чотири роки писав книжку "Зламане десятиліття"

Її майже ніхто не встиг прочитати. Але всі хвалять

4 червня о другій по обіді на перехресті столичних вулиць Шовковичної та Пилипа Орлика проходять міліціонери з металошукачами й вівчарками. За годину тут, у приміщенні фонду "Україна", має розпочатися презентація книжки екс-президента 71-річного Леоніда Кучми "Зламане десятиліття".

Того дня він прокинувся о п'ятій ранку. Зробив зарядку й годину рибалив. О 10.00 приїхав у свій фонд. На презентацію запросив понад 40 гостей. Вони збираються в холі. До зали не заходять. На круглому столику лежать чотири примірники "Зламаного десятиліття". У книжці 559 сторінок. Надрукували тисячу екземплярів.

- Леонід Данилович писав її чотири роки, - розповідає його прес-секретар 53-річний Вадим Долганов. - Коли закінчував главу, відсилав її компетентним у цій галузі спеціалістам. Вони вносили свої пропозиції та зауваження. Він їх враховував та доробляв тексти.

- Обращался и ко мне за некоторыми комменариями, - каже зять Кучми мільярдер Віктор Пінчук, 49 років. - Я еще не читал, хоть в командировку с собой возил.

О 15.00 сходами разом підіймаються віце-прем'єри Володимир Семиноженко та Сергій Тігіпко.

- Кажуть, криза поглиблюється, - звертається хтось із запрошених до Тігіпка.

- Тримаємось поки що, - відповідає той.

До зали заходять Кучма з прем'єром Миколою Азаровим. Їм аплодують. Вони сідають у центрі за журнальним столиком. Гості розсаджуються по обидва боки від них. Серед них голова Адміністрації президента Сергій Льовочкін, міністр палива й енергетики Юрій Бойко, нардепи Анатолій Кінах, Сергій Гриневецький, Інна Богословська, колишній прем'єр Вітольд Фокін.

Кучма розповідає про кризу. Каже, що немає концепції, як виводити з неї країну.

- Мозковий штурм сьогодні потрібен - як досягти економічного зростання, - зазначає наприкінці та з усмішкою дивиться на Азарова.

У дверях з'являється донька екс-президента - 39-річна Олена Франчук. Віктор Пінчук поступається дружині місцем.

- Че ты опаздываешь? - шепоче їй.

Олена не відповідає, сідає, закидаючи ногу на ногу. Час від часу позіхає. Пише есемеску у своїй чорній Nokia: "Я только вернулась. Созвонимся".

За Кучмою бере слово Азаров.

- Якщо ти почнеш, то інші побояться виступати, - жартує екс-президент.

- Я просмотрел книгу, - каже Азаров. - Все, про что вы пишите, проходило на моих глазах. В 2005 году президенту Ющенко передали страну на подъеме, благополучную с точки зрения финансовых ресурсов, экономического развития. Поэтому книга не случайно так называется - события 2004 года сломали нормальное развитие.

О 16. 00 прем'єр та урядовці залишають залу. В цей же час приходить лідер "Фронту змін" 36-річний Арсеній Яценюк. Сідає поруч із Пінчуком.

- Возьми слово, - радить той Яценюку.

Екс-спікер відмахується. Але під кінець зустрічі підіймається та говорить із місця:

- У мене прохання: щоб ви вже готувалися писати книжку "Збудоване десятиліття" - з 2012 по 2022 рік.

- Он же не писатель-фантаст, - зазначає Пінчук під сміх присутніх.

Кучма пропонує перейти на фуршет.

- Усі книжки Леоніда Даниловича читаю з олівцем. Там є багато цікавих та важливих моментів, - розповідає дорогою до сусідньої зали Інна Богословська, 49 років. Вона у блакитній сукні та босоніжках. Нігті на ногах пофарбовані фіолетовим лаком, на руках - рожевим. - Недавно прочитала книжку "Медіа Сапієнс" Сергія Мінаєва. Вона схожа на рвотні ліки. З українських авторів читаю лише Андрія Куркова.

Першим із фуршету йде Яценюк.

- Мені вчора передали книжку Леоніда Даниловича. Обов'язково її читатиму, а як же? - каже. - Півтора місяця тому закінчив книгу Фаріда Закарія "Постамериканський світ майбутнього". Недавно моїй матері Юрій Андрухович подарував свою збірку. Читаю її вночі, коли не спиться.

За ним, о 17.30 із будинку фонду виходить колишній міністр фінансів 57-річний Ігор Мітюков. Прямує до чорного Chevrolet Aveo.

- Сьогодні ж почну читати книжку Леоніда Даниловича, - запевняє.

19.30 - фуршет триває.

Зараз ви читаєте новину «Кучма чотири роки писав книжку "Зламане десятиліття"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі