пʼятниця, 27 листопада 2015 16:26

Анісову горілку запивають кислим молоком

Болгари закривають хвіртки лише на ніч

– Вперше поїхала в Болгарію на відпочинок з мамою 1997‑го, – розповідає економіст 24-річна Христина Северіна. – З того часу майже кожен рік, часом і кілька разів, відвідую цю країну.

Найпопулярнішою випічкою є баніца. Нею снідають більшість болгар. Печуть із бринзою зі спеціального тіста, схожого на листкове. Страву запивають айраном чи бозою. Смачно, ситно і калорійно. Бозу, напій з паростків пшениці, вважають дуже корисною. Її дають дітям і вагітним жінкам.

Снідають ще міш-машем. Страва схожа на омлет. Треба постійно перемішувати яйця з бринзою на сковорідці. Виходить у формі шматочків.

Чай п'ють лише хворі або іноземці. Болгари віддають перевагу воді, каві, соку, вину.

Майже всі жінки палять, при дітях – також. Починають із підліткового віку.

Автор: фото: REUTERS
  Болгарин годує свою дитину під час масової церемонії обрізання у селі Драгіново у Родопських горах. Процедуру провели сотні хлопчиків
Болгарин годує свою дитину під час масової церемонії обрізання у селі Драгіново у Родопських горах. Процедуру провели сотні хлопчиків

Якщо в гості заскочив випадково, пригостять горішками, дадуть попити. Щоб поставили на стіл салат – треба заслужити. Болгари не розуміють, як це: українці запрошують на чай, а там – перше, друге, гаряче і десерти.

Гостей часто пригощають шопським салатом з овочів та бринзи і кебабче. Останнє – це перемелене м'ясо у формі сосисок. Готують на пристрої, схожому на гриль. Також популярна картопля фрі. У кожного на кухні є фритюрниця.

Якщо під час розмови з болгарином дивитися йому в очі, то в більшості випадків розумітиме це як натяк на інтимні стосунки. Але якщо виголошуєте тост – обов'язково дивіться в очі. Інакше вважатимуть, що обманюєте. Кажуть "наздраве", що означає "на здоров'я", і не чокаються.

Місцевий самогон – ракію – запивають зазвичай кока-колою. Починають застілля, як правило, з неї чи горілки і закінчують вином або пивом. Також популярним напоєм є мастика – анісова горілка. Її запивають супом таратор з кислого молока зі свіжими огірками або кислим молоком.

Свідки на весіллях обов'язково повинні бути одруженими між собою. Потім вони і дитину хрестять. На медовий місяць болгари часто їдуть у Туреччину, на Мармарис.

На дні народження не заведено дарувати дорогі речі.

Традиційний танець хоро має багато різновидів. Схожий на грецький ­сиртакі. Мало яке весілля чи день народження буває без нього.

Центральне опалення в країні відсутнє. Батарей немає. У квартирі є грубка й обігрівач. Гріють, як правило, одну кімнату, в якій спить уся сім'я.

Багато болгар працюють за кордоном. Найчастіше – у Великій Британії, Німеччині, Норвегії.

Автор: фото: REUTERS
  Люди під час Великодньої служби йдуть із запаленими свічками довкола собору Олександра Невського у болгарській столиці Софії
Люди під час Великодньої служби йдуть із запаленими свічками довкола собору Олександра Невського у болгарській столиці Софії

Досі чимало хто не задоволений вступом до Євросоюзу. Ціни виросли, а заробітні плати залишилися на тому ж рівні. Чимало бізнесів закрили.

Мають сильне упередження щодо чорних кішок. Бачила, як перед жінкою з хлопчиком пробігла така. Після цього вони поплювали, потрималися за вуха, повернулися навколо своєї осі та пішли. Ще не можна ставити сумки на підлогу – це може призвести до чогось поганого.

Взуття залишають за дверима. Хвіртки закривають лише на ніч.

7 найпопулярніших туристичних місць Болгарії

1. Старе Місто в Созополі – найстаріше болгарське на чорноморському узбережжі. Організація ЮНЕСКО визнала його історичний центр архітектурним заповідником. Там є близько двох сотень дерев'яних будинків часів Відродження. Також – частина укріплення та руїни римського амфітеатру. У місті є церква Кирила і Мефодія, в якій зберігають мощі Івана Хрестителя.

2. Сонячний берег є найбільшим морським курортом на сході країни. Пляжі – піщані. Хвилі – невисокі і з'являються лише під час сильного вітру. ­Поширені вінд- і кайтсерфінг.

3. Долина Троянд розташована на південь від Балканських гір. Це 30-кілометрові поля, засаджені олійними дамаськими трояндами. На початку літа долина починає цвісти, місцеві жителі збирають урожай. Кошики пелюсток висипають у чани, схожі на величезні самогонні апарати. Звідти олія стікає цівкою. Цвітіння триває два тижні.

4. Неподалік Варни на 50 кв. км розкидані старовинні порожнисті кам'яні стовПи. Деякі заввишки 10 м. Геологи досі не з'ясували їхнє походження. Місцину називають "кам'яним лісом".

5. Римські терми – ­лазні – розташовані в центрі Варни. Площа сягає розмірів футбольного поля. Вчені датують їх II ст. н. е. Там добре збереглась каналізаційна система, є 18-мет­рова вежа, басейни і зали для відпочинку.

6. Ботанічний сад Балчика розбили за планом королеви Румунії Марії Единбурзької. 1921-го вона зупинилася у місцевій резиденції. По ботанічних парках світу зібрала екзотичні дерева, квіти і кущі. Зараз цей сад – найбільший на Балканах. У ньому нараховують понад 3 тис. рідкісних рослин. Серед них – ­каучук, секвоя, піщана лілія. Є багато кактусів. Деякі заввишки 5 м.

7. Церкву Святого Стефана у Несебрі побудували XI ст. Спочатку освятили на честь Бого­родиці. Сучасне ім'я отримала за кілька століть. Перші фрески храму втрачені. Але збереглися сотні розписів

XVI–XVIII ст., кафедра єпископа.

Зараз ви читаєте новину «Анісову горілку запивають кислим молоком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі