четвер, 22 квітня 2010 19:49

Як Михайло Юзефович став політичним перебіжчиком

Полтавець Михайло Юзефович 1828-го за хоробрість на Турецькій війні одержав орден Св. Володимира четвертого ступеня. Після поранення в ногу 37-річний майор мусив піти у відставку. Його призначили помічником куратора Київського навчального округу. Хоча з наукою він не був на "ти".

У Києві Юзефович насамперед навідався до університету. Гостя зустріли ректор із дюжиною професорів. Фізичний та зоологічний кабінети новий куратор оглянув із цікавістю. Далі занудьгував. Тож простував коридорами повз них й обмежився короткими поясненнями, що в кожному знаходиться.

- А тут у нас гербарій, - мовив ректор.

- О! - зрадів візитер. - Розшукайте мій герб і пришліть мені.

В одному з приміщень скомандував, аби велику люстру повісили точно посеред стелі. Професор математики швиденько пояснив, що для цього вистачить двох діагоналей.

- Ну, так замовте виготовити ці діагоналі за мій рахунок! - звелів Михайло Юзефович.

1844-го його за сумісництвом призначили в Тимчасову комісію для розгляду давніх актів. Там він заприятелював із колегами Миколою Костомаровим і Тарасом Шевченком. І так захопився українською історією, що ті запросили його до Кирило-Мефодіївського братства. Там разом з усіма Михайло Володимирович обговорював ідею автономії України.

Наприкінці лютого 1847-го студент університету Олексій Петров "настукав" Юзефовичу, що в Києві існує антиурядове таємне товариство. Ішлося про них, кирило-мефодіївців. Михайло Володимирович узявся переконувати Петрова, що йому лише здалося. Та за кілька днів Юзефовича серед ночі викликав генерал-губернатор і звелів долучитися до обшуків. Бо Петров таки накатав донос і пішов із ним по високих кабінетах.

Юзефович помчав до Костомарова попередити про трус. Разом почали палити небезпечні папери. Та рукопису "Книги буття українського народу" Костомаров знищувати не захотів й віддав Михайлові Володимировичу на зберігання. Цієї миті до кімнати зайшли жандарми.

- Господа, - миттєво зорієнтувався Юзефович, - Костомаров только что сознался во всех своих прегрешениях и в знак раскаяния передал мне лично в руки сей противоправный документ!

Кирило-мефодіївці отримали різні терміни покарання. Михайло Юзефович уцілів. Але надалі затямив: українофільство, яким він іще недавно так захоплювався, - небезпечне. І почав із ним воювати. Запропонував звести в Києві пам'ятник Богданові Хмельницькому - наближалося 200-річчя Переяславської угоди з Москвою. Хай, мовляв, повчаться в гетьмана ті, хто патякає про автономну Україну.

Імператорові Миколі І пропозиція сподобалася. Але підготовка до чергової війни з турками застопорила фінансування. Новий імператор Олександр ІІ призначив Юзефовича головою комітету зі спорудження пам'ятника. Відтоді Михайло Володимирович став головним експертом із питань українського сепаратизму і затятим борцем із ним.

Якщо політичні вітри теплішали, Юзефович згадував про любов до рідного краю. 1873-го став членом-засновником Південно-Західного відділення Географічного товариства. Воно вивчало етнографію, економіку та статистику України. Щойно ситуація змінилася, наполіг на закритті свого дітища як "сепаратистской организации". Навіть генерал-губернатор Дондуков "брал под козырёк" перед Юзефовичем. Якось той кивнув у бік Михайла Драгоманова й відчитав генерал-губернатора:

- Куди ви дивитеся?

І Драгоманова звільнили з посади доцента Київського університету.

Михайло Юзефович надіслав до Петербурга пропозиції щодо "пресечения украинофильской деятельности". Їх розглядала надзвичайна комісія з міністра внутрішніх справ, міністра освіти, начальника таємної поліції й обер-прокурора Синоду. Постанови комісії вилилися в Емський указ, що вдарив по українській мові та пресі. Його ще називали "законом Юзефовича".

Зараз ви читаєте новину «Як Михайло Юзефович став політичним перебіжчиком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі