четвер, 29 жовтня 2020 06:26

Закатували й викинули: знайшли тіло 14-річного хлопця

Автор: facebook.com/Світлана Чаленко
  16-річного Дениса Чаленка з Прилук на Чернігівщині знайшли мертвим на залізничній колії рік тому. Справу досі не розслідували
16-річного Дениса Чаленка з Прилук на Чернігівщині знайшли мертвим на залізничній колії рік тому. Справу досі не розслідували

"На тілі сина не було живого місця. Весь в гематомах, голова сплюснута, кістки перебиті. Дитину закатували й викинули, а ми досі не знаємо, хто вбивці. Й досі не маємо висновку експертизи, який нам обіцяли надати ще торік у грудні. Експерти, щоб затягти час, написали клопотання, щоб ми робили ексгумацію. Я пішла на цей дуже важкий для мене крок. І тепер тіло сина вже 5 місяців лежить в приватному морзі в Києві. А справа застигла на місці", - розповідає Gazeta.ua Світлана Чаленко із Прилук на Чернігівщині.

29 жовтня торік її сина 14-річного Дениса знайшли мертвим на залізничній колії. 9-класник повернувся додому зі школи й попросився в матері піти на тренування. За 2 години, коли мати зателефонувала йому, зв'язку з ним уже не було. Батьки почали шукати хлопця, але марно. Згодом вони отримали дзвінок із поліції, що Денис потрапив під поїзд. Справу кваліфікували як нещасний випадок. Однак вона набула розголосу і її розслідуванням зайнялося головне слідче управління Нацполіції. 5 листопада торік Дениса поховали, після проведення експертизи в Києві. А в червні 2020-го - ексгумували. Висновків немає досі.

"Ми нічого не можемо довести по справі. Відбувається очевидне затягування. Говорив зі слідчим, що треба пришвидшити експертизу. Він сказав, що не має повноважень впливати а експертів. Все, коло замкнулося", - каже батько хлопця Віктор Чаленко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Загибель Дениса Чаленка: батьки показали сліди побиття на тілі сина

Якась сила впливає на експертів з метою затягування надання висновків, упевнений адвокат Сергій Нестеренко.

"Можливо це працівники поліції, які з самого початку кричали, що це нещасний випадок, а тепер намагаються прикрити свою халатність. А можливо це ті особи, які причетні до загибелі Дениса. Але те, що відбувається шалений вплив на експертів – ми впевнені стовідсотково. З грудня місяця вони нам разів шість називали терміни, коли завершать експертизу. Спочатку обіцяли в січні, тоді в лютому, тоді в зв'язку з коронавірусом просили зачекати до травня. Тоді вигадали, що недостатньо матеріалів, треба ексгумація. Потім говорили, що все готово, потім - що складають висновок. А зараз навіть приблизно термінів не кажуть", - говорить адвокат.

І додає, що версія про нещасний випадок із потягом існує тільки на словах слідчих. Мовляв, хлопець ішов у навушниках, слухав музику і не почув поїзда. Експертиза цього і не підтверджувала, і не спростовувала.

Слідчий експеримент довів, що поїзд хлопця не збивав, і не наїжджав, коли він там лежав. Що його принесли на рейки й імітували нещасний випадок

"Ми маємо докази, що Денис не слухав музику на телефоні. Оскільки в історії браузера прослуховування музики відсутнє, а скачаної на телефоні немає. Друге – телефон був вимкнутий за три години до того, як проходив поїзд, який начебто збив Дениса. Що унеможливлює цю версію. Є свідчення машиніста, який запевняє, що не збивав хлопця. А під час слідчого експерименту над трьома манекенами різної ваги й тілобудови шість разів прогнали поїзд. І він жодного разу не зачепив навіть ті частини тіла, які виступали вище, ніж голова. Отже слідчий експеримент довів, що поїзд хлопця не збивав, і не наїжджав, коли він там лежав. Що його принесли на рейки й імітували нещасний випадок", - додав Нестеренко.

Рідні підозрюють, все робиться для того, аби всі втратили інтерес до справи. Щоб її можна було "тихо закрити". А звертатися зі скаргою на бездіяльність більше немає куди. Оскільки раніше вже під час особистої зустрічі справу на контроль узяв президент Володимир Зеленський.

Поліція одразу зупинилася на єдиній версії загибелі Дениса Чаленка - нещасному випадку. Проте батьки були переконані, їхнього сина вбили, а тіло підкинули на рейки. Два дні — 31 жовтня і 1 листопада торік — понад 400 жителів Прилук пікетували місцевий відділ поліції. Палили шини і вимагали розслідувати загибель школяра. Керівництво Нацполіції відсторонило начальника прилуцької поліції Олександра Яцика та призначило тимчасового виконувача обов'язків Сергія Сторожука з департаменту внутрішньої безпеки. Справу відправили до Чернігова, а потім — до Головного слідчого управління у столиці.

Зараз ви читаєте новину «Закатували й викинули: знайшли тіло 14-річного хлопця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі