четвер, 22 листопада 2018 15:23

За злочини не каратимуть в'язницею: ухвалили новий закон

За злочини не каратимуть в'язницею: ухвалили новий закон
Інститут кримінальних проступків запровадили в Україні. Цей закон розвантажить слідчих поліції та дозволить їм зосередитися на розкриття тяжких та особливо тяжких злочинів. Фото - Politeka

В Україні запроваджується інститут кримінальних проступків. За цей законопроект 22 листопада проголосували 239 депутатів Верховної Ради.

Цей закон розвантажить слідчих поліції та дозволить їм зосередитися на розкриття тяжких та особливо тяжких злочинів. До кримінальних проступків пропонується віднести такі поширені злочини як некваліфіковані крадіжки, шахрайство, незаконні дії з наркотичними засобами без мети збуту, хуліганство, пояснює заступник міністра внутрішніх справ Вадим Троян у Facebook.

"Кримінальний проступок – дія бездіяльність, за вчинення якого передбачене покарання у виді штрафу в розмірі не більше 3 тис. неоподаткованих мінімумів доходів громадян (51 тис. грн) або інше покарання, не пов'язане з позбавленням волі. Також законопроект вносить норму про керування транспортом у стані сп'яніння в Кримінальний кодекс, зробивши її кримінальним проступком. Покарання - штраф 17-34 тис. грн і заборона керувати до 3 років. А за повторному порушенні - до 51 тис. грн із забороною керувати від 2 до 3 років", - каже Вадим Троян.

Проводити розслідування кримінальних проступків будуть дізнавачі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рада підняла штрафи за п'яне водіння

"Розслідування кримінальних проступків буде проводитися у формі дізнання зі спрощенням процедури, включаючи скорочені строки – не більше 72 год. з моменту повідомлення особі про підозру чи затримання, або в інших випадках на строк до 1 місяця. Якщо випадок невідкладний, дізнавач до внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань матиме право оглянути місце події; відібрати пояснення; провести медичне освідування; отримати висновок спеціаліста і зняти показання технічних приладів і технічних засобів; вилучити знаряддя вчинення проступку, речі та документи", - додає поліцейський.

У пояснювальній записці до законопроекту вказано, що готування до кримінального проступку не тягне за собою кримінальної відповідальності. Особи, засуджені за вчинення кримінального проступку, після відбуття покарання визнаються такими, що не мають судимості. Закон має набути чинності за 3 місяці після опублікування.

Поліція ініціює розгляд у Верховній Раді закону про протидію педофілії. У ньому передбачається хімічна кастрація злочинців, які розбещували дітей.

Зараз ви читаєте новину «За злочини не каратимуть в'язницею: ухвалили новий закон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі