пʼятниця, 01 липня 2022 01:23

Спецтема: Війна Росії проти України

ЗСУ ще не висаджувалися на Зміїному, окупанти могли залишити "сюрпризи": подробиці

ЗСУ ще не висаджувалися на Зміїному, окупанти могли залишити "сюрпризи": подробиці
ЗСУ ще не висаджувалися на Зміїному, окупанти могли залишити "сюрпризи". Фото: Цензор

Українські військові готуються перевірити усю територію острова Зміїний, щоб усвідомитися, що на ньому немає небезпечних об'єктів.

Про це "Суспільному" повідомила начальниця пресцентру Cил оборони Півдня України Наталія Гуменюк. За її словами, військова операція на острові тривала майже 10 днів

"Якщо навіть це і був жест доброї волі, як вони кажуть, то тоді вони його достатньо довго репетирували. Це абсолютний результат військової операції, абсолютне переконання нашими способами впливу, яки були застосовані", - розповіла вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зміїний знову вільний - Зеленський

Гуменюк додала, що наші військові використали всі сили й потужності, які було доцільно використати, тому ми маємо такий результат.

За словами військової, на Одещині спостерігали за тим, як евакуювалися бійці РФ, але гарантій, що росіяни не підготували на Зміїному "сюрпризи" для українців, немає.

"Зміїний – це стратегічний об'єкт, він є форпостом у Чорному морі. Незважаючи на те, що це невеликий острів, – він має велике значення", - зазначила вона.

За її словами, розташування на острові протиповітряної оборони ворога і засобів вогневого ураження створювало додаткову небезпеку для України.

"Вони намагалися таким чином убезпечити свої кораблі від нашого ураження і контролювати морське судноплавство і повітряний простір над північно-західним фрагментом Чорного моря", - зауважила Гуменюк.

За даними військових, пріоритетами росіян були протиповітряна оборона та вогневий вплив, які могли допомогти ймовірній висадці десанту на територію Одещини.

"Перспектива десантування залишається хоча б тому, що є великі десантні кораблі, які знаходяться у Чорному морі. Є малі швидкісні десантні катери, які можуть бути також застосовані", - попередила вона.

Гуменюк додала, що успішна операція ЗСУ за Зміїному нанесла дуже потужний удар по моральній складовій ворожого війська.

"Також це все ж таки потужний удар і по елементах техніки", – додала начальниця пресцентру.

Окупанти захопили Зміїний 24 лютого у день повномасштабного вторгнення. Обстріляли острів з кораблів та авіації.

Коли ворог запропонував здатися, український військовий Роман Грибов послав росіян "нах*й". Потрапив у полон. Пізніше полонених українських прикордонників вдалося обміняти на полонених солдатів російської армії.

Загарбники облаштували на Зміїному справжню військову базу. Звідти вони могли обстрілювати українську територію та засоби протиповітряної оборони. Для цього їм не потрібно було наражати на небезпеку свої кораблі.

Російські окупанти, не витримавши вогню українських артилерійських, ракетних та авіаційних ударів, покинули острів Зміїний, повідомив 30 червня головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

Зараз ви читаєте новину «ЗСУ ще не висаджувалися на Зміїному, окупанти могли залишити "сюрпризи": подробиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі