субота, 14 січня 2023 14:02

Спецтема: Війна Росії проти України

Велика Британія офіційно підтвердила, що надасть Україні танки Challenger 2

Велика Британія офіційно підтвердила, що надасть Україні танки Challenger 2
Велика Британія офіційно підтвердила, що надасть Україні танки Challenger 2. Фото: British Army

Велика Британія офіційно підтвердила, що надасть Україні танки Challenger 2, а також додаткові артилерійські системи.

Про відповідне рішення британський прем'єр-міністр Ріші Сунак повідомив президенту України Володимиру Зеленському під час телефонної розмови 14 січня, йдеться на сайті британського уряду.

"Прем'єр-міністр наголосив на прагненні Великої Британії посилити нашу підтримку України, у тому числі шляхом надання танків Challenger 2 та додаткових артилерійських систем", – ідеться у повідомленні.

Також сторони обговорили рішення інших партнерів щодо військової допомоги, зокрема, пропозицію Польщі передати роту танків Leopard 2.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Велика Британія передасть важку зброю Україні: ЗМІ дізналися подробиці

"Прем'єр-міністр підкреслив, що він і весь уряд Великої Британії інтенсивно працюватимуть з міжнародними партнерами, щоб швидко надати підтримку, яка дозволить Україні використати свою перевагу, виграти цю війну та забезпечити міцний мир", – наголосили в уряді.

Challenger 2 – це основний бойовий танк сухопутних військ Великої Британії. Відноситься до танків третього покоління.

У 2008 та 2016 роках танк зазнавав суттєвих модернізацій. Зокрема, було встановлено комплект додаткового навісного бронювання, нова 120-міліметрова нарізна гармата, новий двигун потужністю 1100 кВт, нова автоматична трансмісія, нова система управління вогнем і кондиціонер, не кажучи вже про сучасну електроніку.

Танк Challenger 2 оснащений 120-міліметровою нарізною гарматою L30A1 довжиною 55 калібрів. Ця гармата є єдиною нарізною гарматою цього калібру на озброєнні країн НАТО.

Президент України Володимир Зеленський у суботу, 14 січня, поговорив телефоном із прем'єр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком.

Глава держави подякував британському уряду за важливі рішення, що посилять українську оборону. Про це президент повідомив у Telegram.

Раніше ЗМІ повідомляли, що прем'єр-міністр Ріші Сунак схвалив передачу Україні 12 танків Challenger 2. Перші одиниці озброєння мають передати негайно.

Зараз ви читаєте новину «Велика Британія офіційно підтвердила, що надасть Україні танки Challenger 2». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі