субота, 08 червня 2024 08:55

Спецтема: Війна Росії проти України

У ТЦК пояснили, чи врятує штраф від мобілізації

У ТЦК пояснили, чи врятує штраф від мобілізації
З 18 травня в Україні набув чинності новий закон про мобілізацію. Фото: Главком

Уникнути мобілізації, регулярно сплачуючи штраф за неявку за повісткою, не вдасться.

Оскільки адміністративне покарання не звільняє від виконання військового обов'язку. Про це сказав речник Полтавського обласного ТЦК та СП майор Роман Істомін в інтерв'ю "Фокус".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Потреба у мобілізації на цей рік становить 110 тис. осіб - народний депутат

"Сплата штрафу - це ж не спосіб відкупитися від своїх обов'язків", - зауважив він.

Водночас майор Істомін зазначив, що неявка за повісткою передбачає один штраф, якщо ж військовозобов'язаний не прибуває за повторно врученою повісткою - це вже інший штраф за інше правопорушення. Зрештою, за свідоме ухиляння від мобілізації може настати й кримінальна відповідальність.

"Адміністративне покарання не звільняє від виконання військового обов'язку. Тобто громадянин може заплатити штраф і бути призваним на службу за мобілізацією, тобто він все одно повинен виконати свій обов'язок", - пояснив речник ТЦК.

З 18 травня в Україні набув чинності новий закон про мобілізацію. Один з головних нововведень за оновленим законодавством є уточнення облікових даних військовозобов'язаних.

Тобто військовозобов'язані українці повинні протягом 60 днів з моменту, коли закон набув чинності, оновити свої облікові дані (до 16 липня 2024 року). Зробити це можна безпосередньо у ТЦК, а також у центрах надання адмінпослуг або через мобільний застосунок "Резерв+".

Зараз ви читаєте новину «У ТЦК пояснили, чи врятує штраф від мобілізації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі