понеділок, 25 березня 2013 01:38

Українців судитимуть за непокору білоруській міліції

Українців судитимуть за непокору білоруській міліції
Трьох громадян України затримали у Мінську на акції "День Волі". Щороку у цей день білоруська опозиція відзначає 95-ту річницю проголошення Білоруської Народної Республіки.

Над трьома українцями, яких затримали в Білорусі, 25 березня відбудеться суд. Про це Gazeta.ua повідомила голова громадської організації "Національний Альянс" Майя Москвич.

Трьох громадян України затримали у Мінську на акції "День Волі". Щороку у цей день білоруська опозиція відзначає 95-ту річницю проголошення Білоруської Народної Республіки.

"Учасники "Національного Альянсу" поїхали до Білорусі у рамках нашої міжнародної акції "Українська присутність", - розповідає Москвич. – Їхнім завданням було взяти участь у білоруській акції, тримаючи український національний прапор. Таким чином, висловити свою підтримку білоруським опозиціонерам".

З активістами Москвич втратила зв'язок близько 14 години в неділю. "Акція почалася о 12. Згодом наші люди просто зникли. Я ніяк не могла з ними сконтактувати. Потім випадково через соцмережі дізналася, що у Мінську затримали кількох учасників "Дня Волі". Комусь із затриманих білорусів вдалося написати знайомим смс. Так інформація поширилася, що у Мінську затримали близько 10-ти активістів, серед яких троє громадян України. Зрозуміла, що йдеться про наших," - зазначає дівчина.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Затриманих українців у Мінську чекає суд

За її словами, акція тривала спокійно. Коли вона закінчилася, а люди почали розходитися, то білоруські правоохоронці почали затримувати всіх, хто траплявся під руку.

"Зараз вони перебувають у відділку міліції Совєцького району Мінська. На них складають протоколи про адміністративне порушення. 25 березня їх судитимуть за непокору працівникам міліції, - пояснює Москвич. - Що відбувається із затриманими невідомо. Можливо, їх допитують і залякують."

У Мінську затримали членів "Національного Альянсу" з Волинського осередку Юлію Грищук, Юлію Сливінську та Назара Зеліновського.

"Назару всього 17 років. За законом міліція повинна була відпустити неповнолітнього через три години після затримання, - пояснює активістка. - Я теж мала їхати з ними, але через заметіль не встигла на потяг. Ми не боялися їхати, бо знали, що це легальна акція, ніхто нікого затримувати не буде. "День Волі" - єдина акція, яку дозволяє білоруська влада. А вона поступили хитро, дозволила, а потім міліція всіх почала пакувати."

Майї Москвич вдалося зв'язатися із Міністерством закордонних справ України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На акції в Мінську затримали трьох українців - ЗМІ

"Мені сказали, що знають про ситуацію і на разі перевіряють інформацію. Запевняють, що тримають усе під контролем. Насправді вони не кажуть всієї правди. Не кажуть, чи ведуть перемовини з білоруським відомством," - додає дівчина.

"Тому ми вирішили пікетувати посольство Білорусі. Це буде безстрокова акція. Ми мусимо привернути увагу до наших трьох активістів, які просто пройшлися акцією з українським прапором," - каже Москвич.

Пікетування Посольства Білорусі розпочнеться 25 березня о 12 годині з вимогою звільнити українських активістів.

"Національний Альянс" співпрацює з опозиційними організаціями Білорусі й виступає проти "режиму Лукашенка". Учасників об'єднання неодноразово затримували на протестах білоруської опозиції. У 2005 році на акції "Чорнобильський шлях" затримали п'ятьох активістів. Вони відсиділи у Білорусі 10 діб і отримали депортацію на 5 років. У 2006-ому – історія повторилася із вісьмома членами "Національного Альянсу", які взяли участь у так званій "Джинсовій революції" після президентських виборів. Тоді хлопців не засудили, але теж депортували на 5 років.

/media/video/488960/1_488960.mp4

 

Зараз ви читаєте новину «Українців судитимуть за непокору білоруській міліції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

91

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі