вівторок, 21 серпня 2012 12:12

Україна не видасть Росії обвинуваченого у замаху на Путіна

Україна не видасть Росії обвинуваченого у замаху на Путіна
За злочини, вчинені в Україні, Осмаєву загрожує до 15 років позбавлення волі. Фото: ТСН

Вчора стало відомо про те, що Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) заборонив Україні екстрадицію до Росії Адама Осмаєва, обвинуваченого у підготовці замаху на Володимира Путіна і двох нападів на главу Чечні Рамзана Кадирова. Рішення застало зненацька правоохоронні органи РФ, які вже готували для обвинуваченого камеру в СІЗО "Лефортово". Про це пише Комерсант в статті "Міра відсікання".

14 серпня апеляційний суд Одеської області, відхиливши скаргу захисту Адама Осмаєва, якого спецслужби вважають лідером осередку "Імарату Кавказ", вирішив видати його Росії. До цього аналогічні рішення прийняли заступник генпрокурора України і підтримав його районний суд. Очікувалося, що протягом тижня - максимум двох Адам Осмаєв буде відправлений з Одеси у спецвагоні у Харків, а там на прикордонному переході його передадуть співробітникам ФСБ Росії, які мали б відвезти його у СІЗО "Лефортово". Раніше обвинувачений упідготовці замаху на Володимира Путіна і двох нападів на главу Чечні Рамзана Кадирова вже був заарештований Лефортовський райсудом на два місяці.

У захисту обвинуваченого Адама Осмаєва залишався тільки один шанс хай тимчасово, але відстрочити екстрадицію, звернувшись до ЄСПЛ. Як повідомила вчора дружина пана Осмаєва Аміна Окуєва, відразу після рішення апеляційного суду у Страсбург була направлена скарга на дії влади України, яку підтримали відразу кілька авторитетних правозахисних організацій.

У ній адвокати обвинуваченого вказували на те, що його екстрадиція до РФ може призвести до порушень Європейської конвенції з прав людини, підписаною Україною, а саме ст. 3 конвенції, яка забороняє тортури і нелюдське ставлення, яким може піддатися обвинувачуваний Осмаєв у Росії. До того ж, стверджує захист, служба безпеки України, порушивши свої кримінальні справи стосовно Осмаєва, так до кінця не встановила його особу, а міграційні служби цієї країни відмовилися розглядати його запит на надання політичного притулку.

ЄСПЛ, отримавши скаргу, у свою чергу, запросив у влади України документи по справі Осмаєва, що підтверджують обґрунтованість його видачі в РФ, а до їх вивчення рекомендував призупинити процедуру екстрадиції.

У Генпрокуратурі України виданню повідомили, що у минулу п'ятницю її спецпредставник в ЄСПЛ передав дипломатичною поштою в Київ постанову Страсбурзького суду про те, що скарга Осмаєва на незаконність його екстрадиції прийнята судом до провадження. При цьому самому Осмаєву присвоєно статус особи, яка оскаржила рішення місцевого суду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Одесі готували замах на Путіна - ЗМІ

"Екстрадиція вже була підготовлена, проте оскільки Україною підписано відповідні міжнародні конвенції, міжнародне законодавство для нас є пріоритетним і обов'язковим. Тож процедура була припинена", - сказав начальник відділу зв'язків зі ЗМІ Генпрокуратури Юрій Бойченко.

За його словами, мотивувальна частина рішення ЄСПЛ Генпрокуратурі поки невідома. Припустити, наскільки затягнеться вирішення питання про видачу Осмаева, він не зміг, зазначивши, що переклад і пересилання документів, які будуть потрібні ЄСПЛ, займе багато часу. Втім, затягувати з рішенням у справі Осмаеву ЄСПЛ не буде. Відповідно до статуту Європейського суду, там подібні справи зобов'язані розглянути в "розумні терміни".

Якщо в результаті ЄСПЛ вирішить, що видача Осмаева суперечить Європейській конвенції, за підготовку замахів його судитимуть не в Росії, а в Україні. У цьому випадку ФСБ Росії, яка розслідує свої справи стосовно Осмаєва, передасть їх матеріали в службу безпеки України. Тільки за злочини, вчинені в Україні, Осмаєву загрожує до 15 років позбавлення волі.

Зараз ви читаєте новину «Україна не видасть Росії обвинуваченого у замаху на Путіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі