пʼятниця, 12 серпня 2022 12:37

Спецтема: Війна Росії проти України

Україна готується до будь-яких сценаріїв із ЗАЕС – Монастирський

Україна готується до будь-яких сценаріїв із ЗАЕС  – Монастирський
Росіяни продовжують обстрілювати Запорізьку АЕС. Фото: bbc.com

Уже сьогодні МВС та інші оперативні служби України обговорюють різні сценарії розвитку ситуації на Запорізькій АЕС.

Зокрема йдеться про можливу евакуацію населення навколишніх населених пунктів. Про це розповів міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський, повідомляють у пресслужбі МВС.

За його словами, кожен ядерний об'єкт має чіткий, жорсткий план дій при виникненні надзвичайної ситуації.

"Зараз ми абсолютно відповідально можемо стверджувати, що адекватний контроль за діями Запорізької АЕС відсутній. Сьогодні вона фактично перебуває не просто в руках ворога, а й в руках неосвічених спеціалістів, які дійсно можуть допустити трагедію", – говорить Монастирський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія несе повну відповідальність за всі можливі ризики на ЗАЕС – США в ООН

Українських фахівців, які залишилися на станції, частково не допускають до ділянок, де вони мають бути.

"Важко навіть собі уявити той масштаб трагедії, який може бути, якщо росіяни й далі там залишаться. Після останніх обстрілів станції ми переконалися, що для них немає ніяких стримуючих факторів. Вони готові на будь-які дії, незважаючи на наслідки. Це говорить про те, що вже сьогодні ми маємо готуватися до будь-яких сценаріїв", – зазначив міністр.

Український Уряд уже звернувся до МАГАТЕ, аби ця організація забезпечила належний контроль за атомною електростанцією.

11 серпня російські окупанти продовжували обстрілювати Запорізьку атомну електростанцію. Загарбники знову поцілили на територію АЕС, влучивши неподалік від першого енергоблока.

Лише повний відхід росіян із території ЗАЕС і відновлення повноцінного контролю України над ситуацією навколо станції гарантують відновлення атомної безпеки для всієї Європи, вважає президент України Володимир Зеленський.

Зараз ви читаєте новину «Україна готується до будь-яких сценаріїв із ЗАЕС – Монастирський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі