неділя, 22 січня 2023 12:12

Спецтема: Війна Росії проти України

Вбивство працівника ГУР Кірєєва: Буданов озвучив несподівані деталі

Вбивство працівника ГУР Кірєєва: Буданов озвучив несподівані деталі
Керівник ГУР Кирило Буданов розповів деталі вбивства у березні співробітника розвідки Дениса Кірєєва. Фото: pravda.com.ua

Керівник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов розкрив деякі подробиці вбивства співробітника ГУР та учасника переговорів з РФ Дениса Кірєєва.

Розвідника вбили 5 березня у Києві. В інтерв'ю Радіо Свобода Буданов розповів, що після того говорив на цю тему із тодішнім керівником Служби безпеки Іваном Бакановим.

За його словами, голова СБУ "не зміг нічого толком пояснити".

Керівник ГУР також розповів, що особисто знав Кірєєва з 2009 року і версію про те, що він міг працювати на Росію, відкидає категорично.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін віддав наказ про початок війни ще 23 лютого – Буданов

"Я, як керівник спецслужби, впевнений, що людина, яка була нашим співробітником, не була шпигуном. Це, по-перше. По-друге, я пана Кірєєва особисто знаю з 2009 року. Далі. Він досить багато років співпрацював з усіма колишніми керівниками нашої структури. І вагомим, на мій погляд, моїм аргументом буде те, що він проходив усі перевірки тут, в тому числі і на детекторі брехні. Це теж задокументовано, записано і все лежить тут в архівах", – сказав Буданов.

За його словами, слідство, яке веде Державне бюро розслідувань, має відповісти на запитання, чому Кірєєва, який їхав на запрошення Служби безпеки в будівлю СБУ, "за 200 метрів, не доїжджаючи до будівлі", перехоплюють співробітники СБУ, "відвозять трішки далі, ніж в цю будівлю, а труп викидають на вулицю".

Очільник ГУР також заявив, що знає "всіх людей, які стратили" Кірєєва. Водночас він не говорить, де ці люди зараз і чи працюють вони досі в СБУ.

"Знову ж таки йде слідство. Його проводить ДБР. Будь ласка, всі запитання до них. Я не маю права коментувати таку інформацію", – сказав Буданов.

Вбивство одного із консультантів делегації України на переговорах з РФ Дениса Кірєєва, якого СБУ обвинуватила нібито у держзраді, було пов'язане із поганою координацією українських спецслужб на початку війни. І це не пов'язано з роботою делегації і з переговорним процесом – він не був агентом Росії. Про це в інтерв'ю Delfi заявив член переговорного процесу з Росією, радник голови Офіса президента Михайло Подоляк.

У березні Денис Кірєєв загинув під час затримання СБУ, але ГУР повідомило, що він співпрацював із розвідкою та загинув під час виконання спеціального завдання. Глава ГУР Кирило Буданов повідомив, що працювати на розвідку Кірєєв почав навесні 2021 року, коли почали з'являтися перші повідомлення у ЗМІ щодо того, що Росія готує повномасштабне вторгнення в Україну.

Зараз ви читаєте новину «Вбивство працівника ГУР Кірєєва: Буданов озвучив несподівані деталі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі