четвер, 18 липня 2013 18:32

У Вінниці під аграрним університетом напали на активістів на захист ЗНО
7

Фото: Фото: Вікторія Марценюк

16 липня біля Вінницького аграрного університету на представників громадського руху "Відсіч" напали педагоги та студенти Вінницького національного аграрного університету. Активісти хотіли роздати листівки, в яких були розкритиковані два законопроекти, які передбачають анулювання ЗНО та повернення вступних іспитів. Нападники почали їх штовхати та бити, намагались забрати в них намет.

"У вівторок вранці у складі 10 чоловік ми прийшли до приміщення Аграрного університету. Там вже стояли близько двох десятків студентів, міліція, - каже координатор Ярина Чорногуз. - Ми побачили, що нам на території аграрного не дозволять роздавати листівки та вирішили поставити інформаційний намет за нею та біля міліції, яка, як ми думали, нас захистить."

Активісти громадського руху розпочали кампанію на підтримку ЗНО з червня 2013 року. Вони виступають проти двох законопроектів, які, на їхню думку, знищать принцип прозорості вступу у вищі навчальні заклади та повернуть корупційні схеми.

"Коли ми підійшли до міліції та почали розкладати намет, їх машина одразу від'їхала, а студенти обступили нас та почали ображати - шарпали, закривали відеокамери папками, погрожували побити, тягнули нас по асфальту, облили водою. На крики про допомогу, міліціонери, які стояли поряд - не реагували. Вони просто стояли і спостерігали."
Президентом Вінницького національного аграрного університету є народний депутат від Партії регіонів Григорій Калетнік. Він є співавтором законопроектів проти, яких виступають активісти.

"Нападом керував перший проректор ВНАУ Олександр Яремчук. Він особисто двічі намагався розбити камеру журналісту видання "Маєш право знати" Дмитрові Карпію з вигуком: "Що ти, задрочений, знімаєш?". Ще була проректор з науково-педагогічної та навчальної роботи університету Ірина Гунько. В минулому була помічником Калетніка. А член Вченої ради, помічник ректора та голова профспілкового комітету студентів Руслан Будяк брав безпосередню участь у нападі на активістів."

Це не перший напад на представників руху. Під час минулої акції на захист ЗНО на території аграрного університету на активістів нападали та виривали з рук листівки працівники приймальної комісії, невідомі особи та охорона закладу.

"Зараз проходить набір студентів і вони впливають нам на рейтинг, - йдеться у коментарі першого проректора Вінницького аграрного університету Олександра Яремчука, розміщеному на інтернет-сайті УМВС у Вінницькій області. - Вони не знають, що закони приймаються у Верховні Раді, а виконуються у нас в університеті, так як і в інших вищих навчальних закладах

"Була певного роду некоректна поведінка окремих пікетуючих, разом з тим, правоохоронці ведуть себе стримано та не піддаються на будь-які провокації і діють в межах чинного законодавства", - пояснив Начальник 2-го відділу міліції Вінницького МВ УМВС Олександр Король

Зараз ви читаєте новину «У Вінниці під аграрним університетом напали на активістів на захист ЗНО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

34

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі