середа, 21 березня 2012 16:42

У курортному Хмільнику часто хворіють на рак через радон

У курортному Хмільнику часто хворіють на рак через радон

18-річна школярка з міста Хмільник Вінницької області розробила проект, в якому довела, що радон впливає на збільшення кількості онкозахворюваних.

За словами Мирослави, вона спиралась на міжнародні дослідження у Європі та Японії.

"У цих дослідженнях довели, що радон викликає рак легенів. А у Хмільнику якраз багато радонових родовищ. Щоб у висновках бути об'єктивною, я зробила порівняльну характеристику захворюваності по містам Могилів-Подільський, Жмеринка, де немає радону, та Хмільник. Відправляла туди інформаційні запити. Виявилось, що найбільше онкохворих якраз у Хмільнику", - зауважила вона.

Питання онкозахворюванності виникло не випадково. Адже багато рідних і знайомих Мирослави померли від раку.

"За останній рік у нашій школі четверо дітей захворіли на рак. В селі Вербівка, яке за 5 км від Хмільника, тільки на одній вулиці померло від злоякісних пухлин 15 людей. Моя двоюрідна сестричка, яка 5 років тому з батьками переїхала у Вербівку, торік теж захворіла. Врятувати її не вдалося", - розповіла Мирослава.

У криницях Вербівки концентрація радону набагато перевищує норму.

"Під керівництвом Ольги Миколаївни, вчителя біології, та Володимиром Олексійовичом, моїм науковим керівником з Малої Академії наук, я розробила інформаційні буклети. В них сказано, як захистити себе і своє помешкання від радону. Будинки мають обов'язково провітрюватись і добре ізолюватись від підвалу. На відкритому повітрі радон не шкідливий. Воду з криниць потрібно відстоювати, тоді радон випаровується", - наголосила дівчина.

Щоб надрукувати буклети, потрібно мінімум 100 тис грн.

"Будемо звертатись до депутатів і бізнесменів. Можливо, допоможуть", - припустила Дворницька.

Зараз ви читаєте новину «У курортному Хмільнику часто хворіють на рак через радон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі