пʼятниця, 10 лютого 2012 17:28

У Чорному морі може виникнути цунамі?

У Чорному морі може виникнути цунамі?

У Чорному морі є умови для виникнення цунамі, вважає вчений Інституту з океанології при Болгарській академії наук, доктор Орлін Димитров.

"Часто чув думку, що Чорне море невелике, і цунамі в його акваторії не можуть виникнути. Але таке може бути і в Варненській затоці. Якщо це трапиться, то хвиля змиє все на березі на півночі від Варни", - заявив Димитров.

За його словами, є історичні дані, що в 543 році величезна морська хвиля завдала великого руйнування в районі нинішньої Варни. У 557 році різні древні поселення на південному узбережжі Болгарії також постраждали від руйнівних хвиль.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Біля Аляски стався потужний землетрус, можливе цунамі

Димитров відзначив, що з 1000 по 2000 рік у Чорному морі 20 разів зароджувалися хвилі, подібні цунамі, які атакували, переважно, російське узбережжя в районі Анапи, Сочі та Геленджика, а також Південний берег Криму і північ Туреччини.

Науковець зазначив, що хвиля цунамі відносно малої висоти, але великої довжини має набагато більшу руйнівну силу, ніж звичайна вітрова хвиля.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Цунамі за кілька секунд змило японське село

"Це дуже небезпечно, оскільки удар одного кубічного метра води від хвилі цунамі еквівалентний зіткненню з автомобілем, що рухається зі швидкістю 60 км/год. Уявіть, що в морі з'являється хвиля довжиною 100 метрів. Це означає 100-кратне зіткнення з автомобілем. На практиці - це страшні руйнації. У Чорному морі виникали хвилі, які рухалися зі швидкістю 300-400 км/год. У океанах вони набирають швидкість 700-800 і навіть 1000 км/год. З цією швидкістю рухається літак", - наголосив учений.

Зараз ви читаєте новину «У Чорному морі може виникнути цунамі?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі