середа, 03 квітня 2024 22:20

Суд переніс справу Шила. Звучали прізвища Єрмака і Татарова

Суд переніс справу Шила. Звучали прізвища Єрмака і Татарова
Артем Шило фігурує у справі про заволодіння 94,7 млн грн на закупівлі трансформаторів для УЗ. Фото: antac.org.ua

Вищий антикорупційний суд суд оголосив перерву до ранку четверга у засіданні щодо обрання запобіжного заходу Артему Шилу, який фігурує у справі про розкрадання на закупівлях для Укрзалізниці під час воєнного стану.

На засіданні звучали прізвища керівника Офісу президента Андрія Єрмака і заступника керівника ОП Олега Татарова. Про це повідомив Центр протидії корупції.

Прокурор заявив, що у розмовах фігуранти справи згадували чимало цікавих прізвищ. Зокрема, йшлося про чинного керівника Укрзалізниці, віце-прем'єр-міністра - попереднього керівника УЗ, міністра інфраструктури, заступника керівника ОП, керівника Офісу президента.

"Згодом Шило цитував розмови, у яких згадували Єрмака і Татарова: "Шило - кремень, ходит к Татарову с Ермаком", - повідомив ЦПК.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Щодо голови Антимонопольного комітету відкрили справу. Його родина за три роки придбала майна на 70 млн грн - ЗМІ

Повідомляють про дві елітні квартири у Києві, які Шило придбав у травні 2022 року.

Слідство встановило, що такі квартири мала б коштувати не менше дев'яти мільйонів гривень, хоча Шило нібито купив їх за значно нижчою ціною.

Раніше він запевняв журналістів, що взяв нерухомість в кілька разів дешевше, бо ціни через війну впали, пише ЦПК.

"Цікаво, що інші співучасники в розмовах між собою у середині 2022 року говорили про те, що Шилу після повернення до роботи в СБУ Укрзалізниця більше не цікава. Йому нібито стала цікавіша оборонка і "розбуваніє ігрових площадок", - повідомляє Центр протидії корупції.

Шилу інкримінують одразу кілька епізодів злочинної діяльності, яка стосується закупівель на Укрзалізниці та подальшій легалізації коштів, розповіли.

"Суд оголосив перерву до ранку четверга. Будуть детальніше з'ясовувати питання майнового стану Шила, а також вивчати додаткові документи. Рішення теж очікується у четвер", - повідомив ЦПК.

2 квітня Національне антикорупційне бюро повідомило про викриття організаторів схеми заволодіння 94,7 млн грн на закупівлях трансформаторів для Укрзалізниці за завищеними цінами. Бюро заявило про затримання групи осіб.

Як встановило слідство, у червні-грудні 2022 року лідер групи через підконтрольних службових осіб Укрзалізниці забезпечив обрання наперед визначеної компанії постачальником силових трансформаторів за завищеною вартістю. Компанія контролювалась громадянином Білорусі.

Згодом "переможець" через зареєстровану у Болгарії контрольовану фірму-прокладку закупив трансформатори у виробника в Узбекистані і перепродав УЗ за ціною, штучно збільшеною майже вдвічі, повідомило НАБУ.

"Лідеру організованої групи також повідомили про підозру у заволодінні 117 млн грн при закупівлі кабелів АТ "Укрзалізниця", - заявило сьогодні бюро.

Видання "Економічна правда" повідомило, Артем Шило був радником Офіса президента та очільником Головного управління контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки СБУ.

Зараз ви читаєте новину «Суд переніс справу Шила. Звучали прізвища Єрмака і Татарова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі