вівторок, 18 лютого 2014 21:31

Штурм офісу "регіоналів": розбиті автівки, розкидані документи та мародерство
20

Фото: Андрій Жигайло

Близько 13:00 активісти взяли штурмом офіс Партії регіонів на вулиці Липській у центрі Києва. До будівлі підійшли кілька десятків чоловіків у масках та почали ламати двері. У відповідь, в них з верхніх поверхів полилась вода з пожежного шланга. Двері та вікна першого поверху виявились забарикадовані.

Мітингувальники почали закидати у будівлю каміння та коктейлі молотова. За кілька хвилин виламали усі камери спостереження та центральні двері. В середину полетіли димові шашки та петарди.

- Давайте хлопці, будемо викурювати їх звідти на вулицю. Це кубло треба спалити повністю, - вигукує один з сотників самооборони Майдану.

Кілька десятків чоловіків кидаються та попри воду, яка ллється на голови, штурмують будівлю. Двоє чоловіків у масках залазять на дах та звідти у вікна кидають димові шашки.

- Задавайтесь, тварюки, вас час настав, - вигукують люди, які зібрались навколо.

На верхніх поверхах видно працівників офісу — стоять біля вікон, бо в середині через дим дихати неможливо. Активісти у них кидають каміннями.

За півгодини з бічного вікна виглядає чоловік років 40. Кричить, що здаються. До середини вриваються мітингувальники. Сходу виламають двері, на вулиці летять меблі та стоси партійної літератури у пачках, якими блокували двері. Через вікна починають викидати документи та папери. Їх підпалюють, але потім починають гасити вогнегасниками, бо дим йде в приміщення. Все навколо вкривається білим порошком.

Працівники офісу виходять самі. Кілька разів на них пшикають вогнегасниками. Їх з криками "тварі" та "зрадники" проводжають стусанами, незважаючи що половина з них є жінками.

- Нащо б'єтесь, не ведіть себе, як бидло, що я тобі зробила?, - вигукує висока білявка, яку виводять під руки двоє подруг.

- Ти с..ка продажна, людей за таких, як ти, вбивають, - кричить на неї літній чоловік у військовій формі. Розмахує ногою, щоб дати копняка, але його відтягують активісти.

Кіпи паперів починають розгрібати активісти. Шукають цікаві документи, деякі передають журналістам. У купі паперів — багато особистих документів — видно паспорти, водійські права та дипломи.

Останнім з будівлі виходить чоловік у довгому пальто. Все обличчя у нього розбите в крові, одяг та волосся у порошку з вогнегасника. Починає збирати документи, які валяються на землі. Його кілька разів відганяють, але він повертається.

- Тут десь моє свідоцтво про народження є, паспорт. Та й хлопці, ці всі документи  - це ж важливо для нас, - каже він. По ньому видно, що чоловік явно не при собі.

Останнім виводять п'ятьох правоохоронців, що чинили спротив при захопленні. По дорозі їх роздягають — знімають шоломи та бронежилети. Люди, що стоять навколо будівлі рвуться, щоб надавати їм стусанів, але бійці самооборони своїми тілами прикрили їх від натовпу.

Активісти зламують гаражні ворота. До середини вриваються зо два десятка людей. Починають громити три легковика, що стоять всередині. Двоє чоловіків одразу починають хазяйнувати та вивозять генератори та шини на майдан. Також беруть все, що може знадобитись при бійці - ключі, прути.

Тим часом з першого поверху також починають виносити свої "трофеї". Там знайшли склад українських прапорів на вудках — їх роздають усім охочим. Також виносять воду у бутлях та їжу, і одразу роздають.

О 15:00 зі сторони вулиці академіка Богомольця, де розташоване Міністерство внутрішніх справ, на погромників йде лава "беркутівців" зі щитами. Мітингувальники чимдуж тікають на вулицю Шовковичну де триває протистояння. У підвалі хтось підпалює один з "Мерседесів".

Згодом, міліція повідомить, що один з працівників офісу задихнувся від диму в одному з кабінетів.

Зараз ви читаєте новину «Штурм офісу "регіоналів": розбиті автівки, розкидані документи та мародерство». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі