середа, 17 жовтня 2018 09:00

Страшна трагедія в Чорному морі: загинули 14 пасажирів риболовецького катера

Автор: Дзеркало тижня
  17 жовтня 2015 року у Чорному морі затонув катер "Іволга".    14 людей загинули, 22 - врятували
17 жовтня 2015 року у Чорному морі затонув катер "Іволга". 14 людей загинули, 22 - врятували

У Одесі 3 роки тривають суди над капітаном катера "Іволга" 29-річним Володимиром Книшом. Йому загрожує до 10 років в'язниці.

17 жовтня 2015-го він вийшов у море із групою рибалок. На борту було 33 пасажирів і 3 члени екіпажу. Це майже втричі більше, ніж дозволено нормативними документами. На морі піднялися сильні хвилі. Біля селища Затока Білгород-Дністровського району на Одещині за кілометр від берега катер затонув. 14 людей загинули, 22 - врятували.

Увесь цей час Володимир Книш знаходиться за ґратами. Про це кореспондентові Gazeta.ua розповіла прес-секретар Одеської обласної прокуратури Інна Верба.

"Судова справа уже пройшла всі стадії. Мали виходити на дебати та вирок. Однак захист обвинуваченого подав клопотання про проведення повторної експертизи щодо причин аварії. Суд це клопотання задовольнив. Експертиза триває уже півроку. Ми в очікуванні результатів, продовження судових слухань і вироку", - сказала Інна Верба.

Автор: Южний курьер
  Три роки тривають суди над капітаном катера «Іволга» 29-річним Володимиром Книшом. Йому загрожує до 10 років в’язниці
Три роки тривають суди над капітаном катера «Іволга» 29-річним Володимиром Книшом. Йому загрожує до 10 років в’язниці

Того дня компанії з Одеси, Іллічівська, Кіровограда й Києва орендували судно для спортивної риболовлі. За оренду кожен учасник заплатив 350 грн. Рибалили 6 год. Ловили бичка.

"Ми незрозумілим чином перевернулись. Був великий шторм, ми вже поверталися до порту. Човен просто перевернувся. Пузом догори виплив. Як могли карапкались нагору, але з корпусу почало змивати, хвилі збільшились і кого куди порозкидувало", - розповідав один із потерпілих.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Капітан "Іволги" не зміг протверезіти до наступного ранку - Саакашвілі

На борту був рятувальний пліт на 12 людей. Жилети лежали в трюмі — хоч мали бути на пасажирах. Пліт вмістив 14 людей. Решту — підібрало риболовецьке судно, що пропливало неподалік.

"Капітан прогулянкового катера "Іволга" не подав сигнал лиха SOS. Це завадило вчасно дізнатися про трагедію. І тільки за переговорами радіо було встановлено, що така трагедія трапилася", - казав тоді голова урядової комісії з розслідування трагедії Геннадій Зубко.

Причиною трагедії стала халатність екіпажу та служб, які відповідають за вихід суден у море, а також перевантаженість судна, за висновками експертів.

"Іволга" - у минулому водолазний катер проекту "Ярославець". Довжина судна — 21 м, ширина — 3,98 м. Один такий досі є на озброєнні українських Військово-Морських сил. В Одеських портах — 16 таких суден.

За рік після трагедії в Затоці встановили меморіал загиблим на катері "Іволга". Пам'ятник складається з 2 гранітних плит, на яких викарбувані імена всіх загиблих і зниклих безвісти того трагічного дня. Уряд виділив сім'ям загиблих по 150 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «Страшна трагедія в Чорному морі: загинули 14 пасажирів риболовецького катера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі