понеділок, 05 листопада 2018 16:08

Справа Гандзюк: відставки Луценка та Авакова вимагають правозахисники

Справа Гандзюк: відставки Луценка та Авакова вимагають правозахисники
На Катерину Гандзюк напали біля під'їзду будинку в Херсоні 31 липня. Невідомий чоловік вилив на неї літр концентрованої сірчаної кислоти. Після трьох місяців лікування у столичному опіковому центрі громадська активістка померла. Фото - Facebook

Генпрокурор Юрій Луценко і міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повинні піти у відставку через неспроможність реформувати правоохоронну систему. Про це йдеться у заяві, яку підписали 73 громадські організації.

"Розслідування нападу на Катерину Гандзюк знову засвідчило очевидну неспроможність правоохоронної системи ефективно розслідувати як цей, так і низку інших нападів на громадських активістів, що сталися у різних регіонах України після Революції гідності", - заявляють активісти.

У заяві згадується, що напад на Гандзюк спочатку був кваліфікований як хуліганство і лише після тиску громадськості справу перекваліфікували на "тяжкі тілесні ушкодження з метою залякування". Потім кваліфікацію було змінено ще раз і визначено як "замах на вбивство". І лише за 2 місяці за клопотанням адвоката Євгенії Закревської головне управління Нацполіції в Херсонський області додало ознаку замовності у кваліфікацію злочину. Але в підозрі у виконавців ознака замовності досі не фігурує.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Хто замовив Гандзюк?" - реакція світу на смерть громадської активістки

"Ми обурені станом розслідування нападів і вбивств громадських активістів та вимагаємо відправити у відставку керівництво херсонської поліції, яка з самого початку саботувала розслідування нападу на Катерину Гандзюк. А також вимагаємо відставки генерального прокурора України Юрія Луценка і міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, які саботували реформу правоохоронних органів в Україні", - йдеться у заяві.

Активісти вважають, що відсутність ефективної реформи поліції та прокуратури є причинами масових переслідувань і нападів на громадських активістів.

На Катерину Гандзюк напали біля під'їзду будинку в Херсоні 31 липня. Невідомий чоловік вилив на неї літр концентрованої сірчаної кислоти. Після 3 місяців лікування у столичному опіковому центрі громадська активістка померла. Інформацію про тромб, який відірвався і став причиною смерті, поки що не підтвердили. Результати експертизи про причини смерті стануть відомі приблизно за 2 дні.

Зараз ви читаєте новину «Справа Гандзюк: відставки Луценка та Авакова вимагають правозахисники». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі