середа, 18 березня 2020 12:13

Смерть 33-річної жінки з коронавірусом розслідують поліцейські

Смерть 33-річної жінки з коронавірусом розслідують поліцейські
Смерть 33-річної жінки з Чернівців, яка померла в очікуванні підтвердження коронавірусу, розслідує поліція. Фото: promin.cv.ua

Смерть 33-річної жінки з Чернівців, яка померла в очікуванні підтвердження коронавірусу, розслідує поліція.

Кримінальне провадження відкрили за статтею "неналежне виконання професійних обов'язків медичним працівником". Для встановлення причин, які призвели до її загибелі, призначено судово-медичну експертизу, розповів заступник голови Нацполіції Максим Цуцкірідзе.

"Поліція реагуватиме на випадки смерті людей поза лікарнями, де є підозри на коронавірус, Будуть відкриватися кримінальні провадження за статтею "Умисне вбивство", для того щоб досліджувати всі обставини події і мати можливість провести найширший комплекс слідчих дій. Але в Єдиному судовому реєстрі є спеціальна позначка: "природна смерть". Відповідно, після проведення судово-медичної експертизи, коли експерт нам назве причини смерті, ухвалюватиметься рішення про подальше проведення розслідування або закриття кримінального провадження", - пояснив Цуцкірідзе, передає Цензор.НЕТ.

Він уточнив, що в регіони вже направлено рекомендації про дії працівників Нацполіції в разі надходження повідомлень про виявлення трупів громадян, які можуть бути пов'язані із захворюванням на коронавірус.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Доньку можна було врятувати: рідні 33-річної жертви коронавірусу обурені діями лікарів

"Ми розробили алгоритм щодо місця огляду трупа, виїзду на місце події: яким чином оглядається, як передають труп і проводять розтин. На жаль, у моргах не обладнано каналізаційних відводів належним чином, а важливо не допустити поширення вірусу", - додав поліцейський.

Усі проблемні питання МВС відпрацювало з Міністерством охорони здоров'я та Офісом генерального прокурора.

"Якщо була природна або раптова смерть людини, але є підозра на коронавірус, працівники Нацполіції виїжджають на місце разом із медиками. Лікар складає свідоцтво про смерть, далі все відповідно оглядає слідчий, і направляємо тіло на розтин. Щоб убезпечити працівників, які виїжджають на місце події, ми закупили засоби індивідуального захисту (маски, рукавички, респіратори, бахіли, халати тощо), все одноразове. Людям, які контактували або жили в одній квартирі з померлим, рекомендуватимемо провести дезінфікаційні заходи. Речі, якими користувалася загибла людина, підлягають утилізації, як і ті засоби захисту, що їх використовували поліцейські та експерти, які виїхали на місце події. Такі заходи проводитимуться спільно з працівниками Міністерства охорони здоров'я і ДСНС", - сказав поліцейський.

Він також уточнив, що, згідно зі спільним наказом МВС, МОЗ та Офісу генерального прокурора, якщо захворіла і померла літня людина, в якої були хронічні хвороби раніше, її родичі мають право відмовитися від проведення розтину.

33-річна жінка померла в інфекційному відділенні Чернівецької обласної клінічної лікарні ввечері 16 березня. Перебувала там через підозру на коронавірус. Смерть настала внаслідок важкої супутньої неврологічної патології, не пов'язаної з проявами коронавірусної інфекції, повідомили в Чернівецькій ОДА.

Зараз ви читаєте новину «Смерть 33-річної жінки з коронавірусом розслідують поліцейські». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі