четвер, 21 листопада 2013 14:19

Ртуттю, яку знайшли у квартирі вінничанина, могли отруїти ціле місто

Ртуттю, яку знайшли у квартирі вінничанина, могли отруїти ціле місто
Фото: yk-news.kz

36 кілограмів ртуті вилучили у 43-річного вінничанина, який ввечері 19 листопада забарикадувався в будинку, погрожував постріляти міліціонерів та підірвати себе. Такої кількості металу вистачило б, щоб отруїти всю Вінницю.

"В звичайному термометрі міститься пів-грама ртуті. Якщо вона потрапляє в закрите приміщення, її випари вже становлять загрозу для людей. Це вже є зброєю. У відкритому середовищі ртуть випаровується, потрапляє в атмосферу та знешкоджується", - розповідає начальник сектору зв'язків з громадськістю УДСНС Вінниччини Олександр Кутовий.

Вилучена у зловмисника ртуть зберігалася у герметично закритих опломбованих місткостях, тому потенційної загрози не становила. Що з нею робитимуть далі - вирішать фахівці.

"Ртуть неможливо утилізувати. Куди її подінуть - вирішать хіміки. Метал може підлягати подальшій переробці та використанню, або використанню в сполуках з іншими хімічними речовинами, в іншому вигляді", - пояснює Кутовий.

Рятувальники кажуть, що знахідки такої кількості ртуті не часті, але бувають. Раніше цей метал активно використовували у військовій промисловості для виготовлення антен. Крім того, за радянських часів ртуть не вважали отруйною, її сполуки застосовувались в школах на уроках хімії під час лабораторних занять.

Нагадаємо, 19 листопада правоохоронці прийшли із постановою на обшук до 43-річного мешканця мікрорайону Малі Хутори у Вінниці. Його підозрювали у пограбуванні. Натомість злочинець забарикадувався у власному помешканні та погрожував розстріляти міліціонерів. Півтори доби понад 50 правоохоронців чергували біля садиби злочинця. Переговори із ним вів особисто генерал Віктор Русин. Йому вдалося вмовити чоловіка здатися. У порушника вилучили гранати, пістолети, автомат з глушником, холодну зброю. За зберігання такого арсеналу чоловікові загрожує до семи років позбавлення волі.

Зараз ви читаєте новину «Ртуттю, яку знайшли у квартирі вінничанина, могли отруїти ціле місто». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі