вівторок, 26 березня 2024 23:02

Спецтема: Війна Росії проти України

Росіяни за зиму стратили 32 українських військовополонених - ООН

Росіяни за зиму стратили 32 українських військовополонених - ООН
Російські терористи катують, ґвалтують і вбивають українських військовополонених. Фото: Главком

Російські окупанти стратили щонайменше 32 українських військовополонених в період з грудня 2023 до лютого 2024 року.

Це значно більше, ніж у попередні періоди, йдеться у звіті Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни 24 лютого розстріляли українських військових, які здалися в полон: відео 18+

Експерти провели інтерв'ю з 60 українськими військовими, нещодавно звільненими з полону.

Українські військові розповіли про жахливе ставлення в полоні в окупантів, неможливість спілкуватися з сім'ями та відсутність задовільного харчування і медичної допомоги.

Зокрема, російські військові та посадовці катують полонених, у тому числі застосовують побиття, електричний струм, змушують довго перебувати в незручному положенні, погрожують розстрілом або імітують його. Більше ніж половина полонених пережила сексуальне насильство.

Ці дані підтверджують, що російська армія продовжує застосовувати раніше встановлені практики катування, жорстокого поводження, смертей в полоні, тримання під вартою без зв'язку із зовнішнім світом, насильницьких зникнень і жахливих умов утримання.

ООН також наводить дані про інтерв'ю з 44 російськими військовополоненими, які, хоча й не заявляють про тортури в офіційних місцях утримання, давали "свідоцтва про тортури та жорстоке поводження в місцях їхнього тимчасового перебування після евакуації з поля бою".

Окрім того, звіт місії містить інформацію про насильство російської адміністрації щодо жителів окупованих територій України. В тому числі йдеться про вбивства цивільних осіб, свавільні затримання та обмеження свободи висловлення поглядів.

За даними ООН, загальна кількість встановлених втрат серед цивільних в Україні "лишається співставною з кількістю втрат за попередній період".

Російські терористи виклали у мережу відео зі стратою українського полоненого. Воїну відтяли голову. На це відреагували в Офісі президента. Його керівник Андрій Єрмак зазначив, що "за все буде відповідь і відповідальність".

6 березня 2023 року у мережі поширили відео розстрілу українського бійця Олександра Мацієвського. Російські терористи розстріляли його після слів: "Слава Україні".

Зараз ви читаєте новину «Росіяни за зиму стратили 32 українських військовополонених - ООН». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі