пʼятниця, 14 жовтня 2022 06:33

Росія перекидає стратегічні бомбардувальники до кордону з Норвегією ‒ ЗМІ

Росія перекидає стратегічні бомбардувальники до кордону з Норвегією ‒ ЗМІ
Літаки, здатні нести ядерні заряди, помітили на військовій базі Оленья на Кольському півострові. Фото: faktisk.no

Росія перекинула стратегічні бомбардувальники до кордону з Норвегією.

Літаки, здатні нести ядерні заряди, помітили на військовій базі Оленья на Кольському півострові, повідомляє норвезьке видання Faktisk.

Супутниковий знімок за 7 жовтня показував, що на базі Оленья було сім бомбардувальників Ту-160 і чотири – Ту-95. А за два дні Planet Labs зафіксував один Ту-160 на злітній смузі авіабази.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Постачання Іраном дронів до РФ є порушенням резолюції ООН ‒ МЗС Франції

"Аналіз супутникових знімків показує, що присутність стратегічних бомбардувальників на Кольському півострові носить довготривалий характер. І розширено її масштаби. Зазвичай літаки дислокуються на авіабазі Енгельс, що за 720 кілометрів на південний схід від Москви", ‒ йдеться у повідомленні.

Опитані виданням військові експерти вважають, що такі маневри можуть бути пов'язані з традиційними осінніми навчаннями "Грім". Але аналітики допускають, що це може бути елементом ядерних погроз президента РФ Володимира Путіна.

Востаннє російські ядерні навчання "Грім" відбулися у лютому 2022 року, напередодні повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

"Вони однозначно були попередженням Заходу, щоби він не втручався", – каже норвезький військовий експерт Ларс Педер Хага.

У НАТО заявили про проведення ядерних військових навчань за 600 миль (965,5 км) від кордону з Росією. Ці навчання були заплановані задовго до початку війни в Україні. Військові навчання не становлять загрози та проводитимуться без застосування реальних ядерних боєприпасів, сказано в заяві Білого дому.

Франція не використовуватиме ядерну зброю проти Російської Федерації у разі, якщо РФ вдарить по Україні. Ядерний удар по Росії у відповідь порушить доктрину Франції, заявив президент країни Еммануель Макрон.

Зараз ви читаєте новину «Росія перекидає стратегічні бомбардувальники до кордону з Норвегією ‒ ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі