четвер, 13 березня 2014 10:56

Спецтема: Кримська криза: "тиха" війна та анексія

Рада офіційно попросила ООН допомоги розібратися з Кримом

Верховна Рада України закликає ООН негайно розглянути ситуацію, що склалася в Автономній Республіці Крим.

За відповідне звернення в ході засідання в четвер проголосували 250 народних депутатів з 334, зареєстрованих у залі.

"Останнім часом, незважаючи на стриманість і поміркованість дій органів державної влади України та її Збройних сил, всі спроби мирного вирішення конфлікту, ситуація на території Автономної Республіки Крим різко погіршується внаслідок активізації дій з боку збройних сил Чорноморського флоту Російської Федерації. Фактично мова йде про неспровокований акт агресії проти України з боку Російської Федерації і її спробах анексувати частину території суверенної держави", - йдеться в тексті звернення.

Враховуючи це, Україна як держава-засновник ООН, спираючись на положення пункту 1 статті 1, пунктів 3, 4 статті 2 Статуту ООН "закликає Організацію Об'єднаних Націй у відповідності з пунктом 2 статті 11 негайно розглянути ситуацію, що склалася в Автономній Республіці Крим, у зв'язку з грубими щодо України порушеннями Російською Федерацією основоположних принципів міжнародного права, закріплених Статутом ООН".

Разом з тим, наголошується в тексті звернення, згідно визнаним Статутом ООН (стаття 51) правом на самооборону, "Україна залишає за собою право звернутися до держав або регіональної системи колективної безпеки за допомогою відновлення її суверенітету, територіальної цілісності і недоторканності".

Зараз ви читаєте новину «Рада офіційно попросила ООН допомоги розібратися з Кримом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі