пʼятниця, 02 лютого 2024 09:47

Спецтема: Війна Росії проти України

Пропагандисти розчаровані: аналітики прокоментували знищення техніки РФ під Новомихайлівкою

Пропагандисти розчаровані: аналітики прокоментували знищення техніки РФ під Новомихайлівкою
Біля Новомихайлівки нещодавно було розбито колону російської бронетехніки. Фото: скріншот

У Росії помітне розчарування серед військових блогерів через тривалі тактичні помилки окупаційних військ на фронті.

Зокрема, так звані "воєнкори" розчаровані наступальними операціями РФ на заході Донецької області. Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Йдеться, зокрема, про бої під Авдіївкою та Мар'їнкою, де російська армія втрачає колони бронетехніки та велику кількість живої сили.

Одразу кілька російських пропагандистів озвучили критику на адресу командування ЗС РФ за те, що воно не врахувало "фактор безпілотників" під час планування тактичних атак. Такі заяви активніше стали лунати після публікації 30 січня відеозапису, на якому українські війська завдають удару по наступальній колоні російської техніки, зокрема танків, на північний захід від Солодкого в напрямку Новомихайлівки.

Тоді рота ударних БПаК 72-ї ОМБр ім. Чорних Запорожців відбила ворожий штурм, і разом з іншими підрозділами знищила колону з 11 одиниць бронетехніки ворога. Українські військові помітили колону близько 12:50, а о 15:20 її вже було розбито.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ворог активно атакував на кількох напрямках фронту - нові дані Генштабу

Один з пов'язаних із Кремлем блогерів зазначив, що українські мінні поля перекривають російські маршрути. Однак, за його словами, командуванню ЗС РФ, як і раніше, необхідно припинити атаки механізованими колонами через постійні великі втрати техніки. Він також розкритикував російське командування за нездатність прозвітувати про операції українських дронів та оснастити свою бронетехніку системами радіоелектронної боротьби (РЕБ) для протидії БПЛА.

Інший "воєнкор" запитує, як російські командири можуть не враховувати українські дрони в планах атак і дозволити собі втратити так багато техніки та живої сили. Він звинуватив командування у "повній дурості та некомпетентності".

Підтримали дискусію й інші російські блогери, вони наголошують на потребі внутрішньої підтримки виробництва дронів і РЕБ в Росії. Заявляють також, що російські джерела не повинні піддаватися цензурі, якщо в них є конструктивна критика на адресу командирів.

"В останні місяці російське командування активно цензурувало деяких блогерів за критику військових, які, ймовірно, заохочують і посилюють самоцензуру серед інших блогерів", - зазначають аналітики.

В ISW нагадують, як раніше російські блогери стверджували, що армії РФ необхідно покращити планування та координацію на тактичному й оперативному рівнях, щоб вирватися із нинішньої позиційної війни в Україні.

На думку аналітиків, окупаційні війська РФ довели свою здатність успішно засвоювати уроки та адаптуватися під час проведення оборонних операцій і продемонстрували обмежену наступальну адаптацію на певних ділянках фронту. Разом з тим вони провели серію безуспішних механізованих атак під Авдіївкою у жовтні 2023 року після аналогічних дороговартісних атак на кількох інших напрямках фронту протягом 2022 та 2023 років, а також невдалу атаку біля Новомихайлівки 30 січня цього року.

"Проте успіх російських військ в адаптації тактичного планування і проведення наступальних операцій варіюється залежно від підрозділу до підрозділу або від командира до командира", - додають в ISW.

Загальні бойові втрати російських окупантів на 2 лютого склали 387 060 осіб. Протягом минулої доби знищено ще 830 загарбників, повідомив Генеральний штаб Збройних сил України.

За добу знищено також дев′ять танків та 19 бойових броньованих машин ворога.

Зараз ви читаєте новину «Пропагандисти розчаровані: аналітики прокоментували знищення техніки РФ під Новомихайлівкою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі