вівторок, 23 червня 2020 19:35

Причиною може бути людський фактор: експерт про вибух будинку на Позняках

Причиною може бути людський фактор: експерт про вибух будинку на Позняках
У багатоповерхівці в Києві стався потужний вибух. Є жертви. Фото: t.me/dsns_telegram

Поки рано остаточно говорити, що стало причиною трагедії в будинку на Соломії Крушельницької, 1/5 в Києві. Але навіть якщо це газ – не можна говорити про системну помилку. Ми бачимо, що такі помилки трапляються, в тому числі і за кордоном, зокрема у Франції, раніше був випадок у Лондоні. І причиною часто є людський фактор. Це не має безпосереднього відношення до стану житлових будинків, старості, аварійності. Про це кореспондентові Gazeta.ua сказав експерт у сфері житлово-комунальних послуг Олег Гарник.

"Газові мережі, якщо ми беремо одну з основних версій, завжди були під пильною увагою держави і контролюючих органів. Тому що це джерело підвищеної небезпеки, і, з огляду на відповідальність, люди, які їх обслуговують, обов'язково проходять атестацію, кваліфікаційні іспити, повинні мати певний доступ. Розглядати ситуацію, що некваліфікована людина була допущений до робіт - можливо, але мені видається не дуже ймовірним. Тоді треба перевіряти, чому ця людина проводила роботи з недотриманням норм і регламенту: не хотіла чи не мала кваліфікації", - каже Олег Володимирович.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вибух у столичній 10-поверхівці: по стінах сусіднього будинку пішли тріщини

Під час демонтажу лічильника дійсно може відбуватися витік незначної кількості газу. У нього додають спеціальну речовину, аби відчувався запах і люди реагували. І до таких наслідків такий витік не призведе. Головне – вийти з кімнати, провітрити приміщення і у разі потреби викликати аварійку.

"Трапляється, що в квартирі вибухає через несправну плиту чи інший прилад. Але це руйнування максимум однієї квартири. Ну, ще шибки людям повибиває. Тут, якщо мова йде все ж про газ, витік був серйозний. Не можу сказати які це об'єми. Але людина, яка знаходилася в приміщенні з такою концентрацією, навряд була в свідомості чи рухалася", - додав експерт.

Якщо буде підтверджена версія вибуху газу, то потрібно вносити зміни в нормативні акти, які регулюють обслуговування газових мереж.

Вибух у 10-поверховому будинку на вулиці Соломії Крушельницької, 1/5 стався вранці 21 червня. В результаті було зруйновано п'ять поверхів будівлі. З-під завалів будинку рятувальники дістали тіла п'ятьох загиблих. Троє із них - родина 18-річної Анастасії Недашковської. Дівчина одночасно втратила батька, матір та брата.

Зараз ви читаєте новину «Причиною може бути людський фактор: експерт про вибух будинку на Позняках». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі