вівторок, 14 лютого 2023 07:35

Спецтема: Війна Росії проти України

Чому Путін приховує втрати РФ біля Вугледара ‒ аналітики пояснили

Чому Путін приховує втрати РФ біля Вугледара ‒ аналітики пояснили
Попри величезні втрати біля Вугледара російський диктатор Володимир Путін публічно хвалить міноборони. Фото: antikor.com.ua

Через катастрофічні втрати російських загарбників біля Вугледара Донецької області диктатор Володимир Путін вирішив публічно підтримувати своє міністерство оборони.

Зокрема, в ефірі пропагандистського телеканалу Путін навмисно похвалив Тихоокеанський та Північний флот на тлі величезних втрат механізованих частин 155-ї бригади морської піхоти під час штурму Вугледара. Про це йдеться в аналітичному звіті американського Інституту вивчення війни (ISW) 14 лютого.

Тим часом російське міноборони мовчить про втрати у Вугледарі, а заяви Путіна прозвучали відразу після того, як міністр оборони РФ Сергій Шойгу сказав, що російські війська успішно розвивають наступ.

"Путін, ймовірно, навмисно подвоює вкрай оптимістичний опис Вугледарської лінії фронту, даний міноборони Росії, щоб підтримати версію про неминучий і масштабний великий російський наступ у Донецькій області", ‒ зазначають аналітики.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЗСУ "приземлили" одразу два російських літаки: подробиці

Однак, Путін утримується від підтримки критично налаштованих блогерів, які все частіше звинувачували міноборони Росії та військове командування у тому, що вони не навчилися на своїх попередніх помилках під час проведення механізованих атак.

Заява Путіна може також свідчити про намір посилити наступ на Вугледар більш мобілізованими силами або шляхом повторного введення в цей район залишків частин Північного флоту.

За словами аналітиків, використання російськими збройними силами мобілізованого персоналу навряд чи створить достатні можливості для великомасштабного та швидкого механізованого наступу.

"Бригада, яка брала участь у штурмі міста, на 80-90% укомплектована мобілізованими, оскільки російське військове командування постійно поповнює російські частини мобілізованими військовослужбовцями. Вони не могли виконувати бойові завдання, такі як ідентифікація та виявлення мінних полів або не знали, що робити, натрапивши на них під час штурму. Це вказує на те, що ці мобілізовані елементи не мають бойового досвіду, необхідного для постановки успішного механізованого наступу", ‒ наголошують в ISW.

Аналітики також припускають, що Росія може перекинути додаткові мобілізовані підрозділи, здатні вести надійні оборонні або наступальні операції на виснаження на лінії фронту у Вугледарі.

На ранок 14 лютого окупаційні війська продовжують зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій на п'яти напрямках.

Ідеться про Куп'янський, Лиманський, Бахмутський, Авдіївський та Новопавлівський на сході України. При цьому ворог зазнає "значних" втрат. Про це повідомив український Генштаб в ранковому зведенні.

Зараз ви читаєте новину «Чому Путін приховує втрати РФ біля Вугледара ‒ аналітики пояснили». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі