вівторок, 02 травня 2023 09:05

Пів сотні людей загинули в центрі міста: цей день в історії
6

Сорок вісім людей загинули під час масових заворушень в Одесі дев'ять років тому.

На вул. Грецькій, Дерибасівській та Грецькій площі тоді 2 травня зійшлися проукраїнськи налаштовані громадяни, ультрас футбольних клубів "Чорноморець" і "Металіст" та проросійські колабораціоністи.

В Одесі 2 травня сталися масові сутички. Загинули  48 людей
Фото: Reuters
В Одесі 2 травня сталися масові сутички. Загинули  48 людей
В Одесі 2 травня сталися масові сутички. Загинули  48 людей
В Одесі 2 травня сталися масові сутички. Загинули  48 людей
В Одесі 2 травня сталися масові сутички. Загинули  48 людей

Учасники Антимайдану намагалися зупинити ходу футбольних фанатів. Почалися сутички та стрілянина. Згодом перейшли на Куликове поле. Сепаратисти забарикадувалися в Будинку профспілок, який розташований на тій же площі. Через деякий час там виникла пожежа. Пожежникам вдалось евакуювати 330 осіб. Їм допомагали проукраїнські активісти. Понад 200 були поранені. Більшість жертв загинули в Будинку профспілок. Слідство встановило, що масові заворушення в Одесі були організовані і навмисне сплановані.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Провокацію з пам'ятним знаком на Куликовому полі організувала ОПЗЖ

Слідчі відкрили десяток кримінальних проваджень. Генпрокуратура повідомила про підозру колишньому керівнику ГУ МВС України в Одеській області Петру Луцюку у службовій недбалості. Суд у цій справі переносили кілька разів через неявку обвинувачених, адвокатів, відсутність перекладача з української на російську.

Загалом у кримінальному провадженні щодо подій 2 травня підозрювали 26 осіб. Основних учасників антимайдану, які напали на мирних жителів, – 19 осіб – 2017-го було виправдано Іллічівським міським судом. Судові вироки були лише щодо двох антимайданівців.

Російська Федерація під час переговорів про обмін полоненими наполягала на видачі щонайменше дев'яти людей, які брали пряму або непряму участь в організації масових заворушень 2 травня 2014 року в Одесі. Мова йде про переговори, що відбувались у вересні-грудні 2019 року. При цьому у відомстві закликали міжнародну спільноту до подальших спільних зусиль з протидії російській пропаганді і дезінформації.

Зараз ви читаєте новину «Пів сотні людей загинули в центрі міста: цей день в історії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі