середа, 10 травня 2023 11:48

Спецтема: Війна Росії проти України

Окупанти планують масштабну "евакуацію" із ЗАЕС – Енергоатом

Окупанти планують масштабну "евакуацію" із ЗАЕС – Енергоатом
Із ЗАЕС росіяни збираються вивезти тисячі атомників. Фото: t.me/energoatom_ua

Російські окупанти планують вивезти із захопленого міста-супутника Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС) Енергодару приблизно 3,1 тис. людей.

Насамперед "евакуювати" хочуть 2,7 тис. працівників станції та членів їхніх родин, повідомили в українській компанії Енергоатом 10 травня.

Ідеться про потенційне вивезення робітників, які підписали контракт з окупаційною "Эксплуатирующей организацией Запорожской АЭС" або іншим підприємством Росатома.

В Енергоатомі нагадали, що окупанти заборонили працівникам ЗАЕС покидати Енергодар майже від початку окупації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мер Енергодара детальніше розповів про "евакуацію" окупантів з міста

За даними українського Генштабу, з Енергодару до Ростовської області Росії уже вивезли частину родин запорізьких атомників.

В Енергоатомі попередили, що так звана евакуація загострить нестачу персоналу для безпечної експлуатації ЗАЕС навіть у поточному відключеному стані.

"Водночас Енергоатом вживає всіх можливих заходів щодо формування необхідної кількості фахівців, здатних забезпечити безпечну роботу станції в перший період після її деокупації. Така команда вахтовим методом формуватиметься із працівників ЗАЕС, які зараз перебувають на контрольованій Україною території, а також фахівців з інших атомних станцій", – додали в повідомленні.

4 березня 2022 року найбільшу в Європі атомну станцію – ЗАЕС – захопили російські військові. Відтоді на майданчику станції загарбники розміщують військову техніку та боєприпаси. Також окупанти обстрілюють прилеглу територію ЗАЕС, через що станція регулярно знеструмлюється.

12 квітня 2023-го спротив повідомив, що окупанти готують попередній план евакуації із Запорізької АЕС. Колаборантів та працівників "Росатому" вже попередили про це.

5 травня гауляйтер окупованої території Запорізької області Євген Балицький оголосив про евакуацію населення з низки населених пунктів біля лінії фронту. Рішення прийнято "для забезпечення безпеки людей".

На тлі очікуваного контрнаступу Збройних сил України окупаційне "керівництво" ЗАЕС екстрено відпрошується нібито у відпустки, повідомили в Енергоатомі.

Зараз ви читаєте новину «Окупанти планують масштабну "евакуацію" із ЗАЕС – Енергоатом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі