пʼятниця, 20 січня 2012 12:57

Начальника одеської обласної ДАІ звільнили через анонімку

Начальника одеської обласної ДАІ звільнили через анонімку

Керівника Одеського обласного управління Державтоіспекції Олександра Якимовича з 16 січня офіційно звільнили з займаної посади.

Приводом для його звільнення став анонімний лист від співробітників Державтоінспекції на міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка. У ньому інспектор скаржаться на неправомірну поведінку керівника.

"Відразу ж після оприлюднення відкритого листа працівників одеської Державтоінспекції мною було дано доручення керівнику одеської міліції та Департаменту внутрішньої безпеки України провести перевірку викладених у ньому фактів. За попередніми результатами цієї перевірки мною було прийнято рішення про звільнення з посади начальника Олександра Якимовича", – прокоментував своє рішення міністр МВС Віталій Захарченко.

В анонімному листі, співробітники Державтоінспекції звинувачують свого керівника в тому, що він підібрав собі керівників у всі відділи, відкрив власну організацію "Захист", куди змушують перераховувати гроші. Також звинувачують у тому, що послав на вірну смерть двох державтоінспекторів під село Кошари затримувати кілерів. Наводять приклади комерції в міліції.

"ДАІ Одеської області опустилося до того, що за командою Якимовича стало реалізовувати по 150 гривень контрафактні диски з записами вивчення правил дорожнього руху, по 100 гривень книги під назвою "ДТП: Що робити?". Скоро, аби заробити грошей начальник дасть команду співробітникам вдягнути фартухи і продавати на дорозі чай, каву й бутерброди, замість виконувати свої функції", - йдеться в листі.

Голова ДАІ Олександр Якимович та начальник МВД Михайло Яцков придумали новий заробіток, виготовивши значки, схожі на нагрудні знаки державтоінспекторів, тільки менші за розмірами. В листі анонім вказує, що ними почали торгувати. Суми доходять до $2 тисяч. Власникові такого значка дозволено усе – порушувати будь-які правила, бути за кермом в нетверезому стані і навіть їздити на крадених автівках. Один з таких значків був виданий кілеру Аслану Дікаєву. Для того, аби викупити знак у слідчих генпрокуратури, Якимовичу довелося викласти $100 тис. Такі факти описано у листі.

Начальник МВС Михайло Яцков подав у відставку 27 грудня за власним бажанням. Подейкують, що відразу після того, як лист потрапив до міністра.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дікаєв був ланкою у злочинній схемі, у якій замішані великі чини - Москаль

Один з державтоінспекторів Одещини погодився на умовах анонімності прокоментувати ситуацію.

"Ці факти й справді мали місце, – зазначило джерело. – Чув, що його писали рядові інспектори з Одеси. До цього зверталися і в прокуратуру, і ВСБУ. Але ніхто не реагував. Скрізь давали відповідь, що анонімки не розглядають. А з хлопців ніхто ризикувати посадою не хотів – не так просто колишньому міліціонеру влаштуватися, та й з роботою зараз сутужно. Рядові менти готові ділитися з начальством, не без цього, але у всьому ж є межа..."

"Такі факти – не нові. Простий даішник вимушений йти на подібне через розпорядження вищого керівництва", – каже столичний правозахисник Ярослав Дунаєв. – "Схема поборів в Державтоінспекції не нова. Її вперше легалізовано почали застосовувати ДАІ ще з 90-х років. А міліція перейняла з початку 2000-х років. Гадаю, звичайним працівникам просто увірвався терпець, що вони вирішили написати особисто міністру".

Зараз ви читаєте новину «Начальника одеської обласної ДАІ звільнили через анонімку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі