пʼятниця, 11 березня 2011 11:32

Спецтема: Землетрус і цунамі в Японії

На Японію обрушилось 10-метрове цунамі
12

Фото: Фото: Reuters

На північно-східне узбережжя Японії 11 березня обрушилося цунамі. Висота хвиль у порту міста Сендай склала 10 метрів. Раніше повідомлялося про хвилі заввишки від 4 до 6 метрів.

У Токіо і околицях залишилися без електрики щонайменше чотири мільйони сімей. У столиці Японії та префектурі Міягі багато постраждалих, але їхня точна кількість не називається, повідомляє Lenta.ru.

Уряд Японії оголосив про готовність прийняти іноземну допомогу. Магнітуда землетрусу, за оцінками сейсмологів, склала 8,9. Його епіцентр знаходився за 130 кілометрів від узбережжя префектури Міягі.

Згідно з повідомленнями місцевого телебачення, в префектурі Тіба горить сховище нафтопереробного підприємства. Висота полум'я сягає 30 метрів. У японській столиці було зупинено рух метро і швидкісних електропоїздів. Автоматично припинили роботу чотири АЕС в префектурах Міягі та Фукусіма.

Прем'єр-міністр Японії Наото Кан провів екстрене засідання кабінету міністрів, присвячене землетрусу. У потерпілий від підземних поштовхів і цунамі регіон будуть відправлені 900 рятувальників.

Між тим, надійшли перші відомості про жертви землетрусу і цунамі. У префектурах Міягі та Фукусіма, за даними японського телеканалу NHK, загинули не менше 6 осіб, понад 20 отримали поранення, безліч людей вважаються зниклими без вісті, пише NEWSru.co.il.

У районі Токіо відомо про трьох загиблих - серед них літні чоловік і жінка, які загинули при обваленні будинків.

Влада Японії поки офіційно підтверджує загибель п'яти людей. Але, очевидно, кількість загиблих значно більша.

За останні десятиліття найбільш руйнівним в Японії був землетрус, який стався 17 січня 1995 року, коли загинули 5.100 осіб. Землетрусів магнітудою близько 9 в Японії не фіксувалося вже більше 30 років.

Зараз ви читаєте новину «На Японію обрушилось 10-метрове цунамі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

30

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі